Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

24. sunnuntai helluntaista

Kuoro

Päivän psalmiin on KJM:n proprium-aineistossa julkaistu Jukka Ritakorven säveltämä psalmimusiikki mieskuorolle Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia (til. numero 171) ja Jarkko Yli-Annalan psalmimusiikki Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon unisono-kuorolle, säestyssoittimelle ja huilulle (n:o 398). Psalmina voidaan laulaa myös perinteinen gregoriaaninen psalmi (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol). Sulasolin kokoelmassa Kirkkovuoden psalmimusiikkia III on julkaistu Kaj-Erik Gustafssonin psalmi Minun ajatukseni ovat rauhan (kuoro SATB ja urut).

KJM:n kokoelmassa Psalmimusiikkia Jumalan kansan juhlaan III on klassiseen psalmisävelmään liitetty kertosäkeeksi virren 434b ensimmäinen säepari Kunnian Herraa palvelkaa. Psalmi voidaan laulaa myös perinteisenä gregoriaanisena psalmina Fazerin Kirkkovuoden introituslaulut 3 -kokoelman mukaan, vaikka psalmi onkin vaihtunut aiemmasta. Katso tähän liittyvää antifonin urkusovitusta erityistä-sivulta!

Jukka Ritakorpi on säveltänyt Vastausmusiikkia mieskuorolle ja solistille ensimmäisen lukukappaleen (1. Aikak. 29) tekstiin, Ylistetty olet sinä, Herra. Teos (julk. KJM / proprium) yhdistää virren 591 solistin laulamaan Raamatun tekstiin:


 

Dieterich Buxtehude sävelsi päivän I vsk:n evankeliumiin kantaatin Ist es recht, dass man dem Kaiser Zinse gebe oder nicht? suurehkolle yhtyeelle (SSATB, jouset ja basso continuo). Vanhan retorisen perinteen mukaisesti kantaatin avaava kysymys päättyy nousevaan intervalliin:


 

Fariseusten esittämä kysymys vahvistetaan kuoron laulamana ja vielä vapaan aarian tekstinä. Jeesuksen vastaus on kuoron laulama ytimekäs päätös, jossa keisarin saamiset ilmaistaan mahtipontisesti duurisoinnuin, mutta Jumalalle antaminen nöyremmin, ikään kuin sydämen lahjana. Ks. aiheesta lisää Bachin kantaattien sivulta!

Päivän virsiin on julkaistu seuraavia kuorosovituksia:
- 460 Juhani Haapasalo, 3 var (SATB, urkusäkeistö, diskantti), KJM / Kirkkovuoden graduaalit II
- 522 Jukka Ritakorpi, TTBB, KJM / proprium
- 581 Tuomo Nikkola, SATB, KJM / Kirkkovuoden graduaalit I