Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

20. sunnuntai helluntaista

Kuoro

Päivän psalmi voidaan laulaa perinteisenä gregoriaanisena psalmina (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol). Päivän sisältöön sopivat myös yleiset kertosäkeet Hyvä on Herra (vkl 762) ja Minä laulan kiitosta Herralle (vkl 763). Näihin voidaan liittää sopivalla psalmisävelmällä laulettu päivän psalmi. Juhani Haapasalon kaksi samannimistä psalmia (Sinä, Herra, hallitset ikuisesti) on julkaistu Sulasolin kokoelmassa Kirkkovuoden psalmimusiikkia III. Psalmit on kirjoitettu kuorolle SATB.

Eero Väätäisen vastausmusiikki Älkää vavisko kuorolle SATB tai uruille on sävelletty II vuosikerran VT:n tekstiin (KJM / proprium 391).

Päivän virsiin on sävelletty paljon aineistoa. Koko virren 267 ovat säveltäneet koraalikantaatiksi Aus tiefer Not J. S. Bach (ks. lisää Bach-sivulta!) ja Felix Mendelssohn (op. 23 nro 1). Bachin kantaatin alku- päätöskuoro on julkaistu myös suomeksi (SKUL 82). Sulo Salosen koraalimotetti (SAB) on julkaistu kokoelmassa 10 pientä koraalimotettia (Fazer 2570).

Virteen 293 pohjautuva Heinrich Schützin koraalikonsertto Von Gott will ich nicht lassen esitellään soolosivulla.

KJM:n Kirkkovuoden graduaalit -sarjassa on julkaistu seuraavat sovitukset:
- 293, Kaj-Erik Gustafsson, 2 var (SSA + urut, SAB), KvG III
- 478, Eero Väätäinen, 2 var (SATB, unisono + urut), KvG I

Ks. lisäksi erityistä-sivun esimerkkiä virren 478 tekstin liittämisestä Bachin kantaattiin Wo soll ich fliehen hin!

Bachia ennen Dieterich Buxtehude sävelsi laajimpiin kantaatteihinsa kuuluvan samannimisen kantaatin, joka alkaa koraalilla Wo soll (BuxWV 112), mutta sisältää sitten erilaisia aineksia ja päättyy koraaliin Herr Jesu Christ, du höchstes Gut. Kantaatti sopii niin ikään tähän sunnuntaihin, joko kokonaisena tai valituin osin. Sen suomenkielisestä esittämisestä on esimerkki Juhani Haapasalon oppikirjassa Tekstimotetista kantaattiin (Kirkkomusiikin osaston julkaisuja nro 4, Ostinato).