Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

20. sunnuntai helluntaista

Bachin kantaatit

20. sunnuntaille helluntaista on säilynyt kolme Bachin kantaattia:
- Ich elender Mensch (BWV 48)
- Wo soll ich fliehen hin (BWV 5)
- Ich will den Kreuzstab gerne tragen (BWV 56)

Lisäksi tänä sunnuntaina voidaan laulaa koraalikantaattia Aus tiefer Not (BWV 38) tai kantaattia Aus der Tiefen (BWV 131).

BWV 48 on Bachin ensimmäiseltä Leipzigin palvelusvuodelta 1723 ja alkaa nimensä mukaisesti tuskaisella roomalaiskirjeen jakeella: "Minä kurja ihminen! Kuka pelastaa minut tästä kuoleman ruumiista?" (Room. 7: 24) Kuoron kudokseen Bach lisää instrumentaalisen cantus firmuksen katumusvirrestä Herr Jesu Christ, du höchstes Gut (virsi 278). Sama sävelmä soi lopuksi päätöskoraalissa. Myös kantaatin keskellä on kuoron koraali, neljäs säkeistö virrestä Ach Gott und Herr, jossa tapahtuu käänne: alun tuska ("saan syystä rangaistuksen") vaihtuu säkeistön lopun toivoon: "Ojentaen, armahtaen annathan parannuksen."

BWV 5 perustuu samannimiseen Johann Heermannin virteen, joka oli Bachin aikaan yksi tämän pyhän virsistä. Vuoden 1724 koraalikantaatteihin kuuluva teos lainaa virren aloitusta ja päätöstä sellaisenaan, mutta virren välisäkeistöt on vapaasti tiivistetty kantaatin resitatiiveihin ja aarioihin. Virsi Ah kunne kulkenen ei enää kuulu suomalaiseen virsikirjaan, mutta samalla sävelmällä lauletaan edelleen useampaa virttä. Näistä kaksi (virret 314 ja 478) sattuu olemaan meillä juuri päivän virreksi ehdotettuja. Niinpä näistä aineksista voitaisiin kehittää pieni "uuskantaatti" sijoittamalla suomenkielinen virsiteksti saksalaisen tilalle siltä osin, kuin se luontevasti onnistuu. Ks. tästä lisää erityistä-sivulta!

BWV 56 vuodelta 1726 on harvoja Bachin kantaatteja, joka on - päätöskoraalia lukuunottamatta - basson soolokantaatti. Bachin tunnetuimpiin kuuluvan kantaatin teksti ei suoraan liity päivän evankeliumiin. Sen sijaan sen toistuvat viittaukset Johanneksen ilmestyksen tekstikohtiin, jotka suomalaisessa perinteessä liitetään pyhäinpäivään, tekevät tästä kantaatista myös pyhäinpäivään sopivan.

Myös katumuspsalmiin 130 perustuva BWV 131 ja psalmista muokattuun virteen pohjautuva koraalikantaatti BWV 38 voidaan liittää tämän pyhän kantaatteihin. Yksi päivän virsiehdotuksista on Martti Lutherin psalmivirsi Aus tiefer Not (virsi 267).