Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

19. sunnuntai helluntaista

Kuoro

Päivän psalmi voidaan laulaa perinteisenä gregoriaanisena psalmina (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol). KJM:n proprium-aineistossa on julkaistu Ilmo Riihimäen säveltämä psalmi Anna minulle ymmärrystä, kuorolle SATB ja uruille. Juhani Haapasalon kaksi samannimistä psalmia on julkaistu Sulasolin kokoelmassa Kirkkovuoden psalmimusiikkia III. Psalmeista ensimmäinen ja suppeampi on kirjoitettu kuorolle SAB ja uruille ja tarkoitettu vastausmusiikiksi ilman Gloria Patri -ylistystä. Jälkimmäinen laajamuotoisempi psalmi on kirjoitettu kuorolle SATB, solistille (nais- tai miesääni) ja uruille.

Päivän I vuosikerran evankeliumin teksti on runomuotoisena Osmo Honkasen sävellyksessä Rakkauden kaksoiskäsky kuorolle SATB (KJM / proprium). Päivän III vuosikerran evankeliumin tekstiin on Harri Viitanen säveltänyt motetin Rakkauden käsky (Kolme motettia sekakuorolle, SKML 70).

Päivän virsiin on julkaistu seuraavia kuorosovituksia:
- 376 Juhani Haapasalo, 2 var (SAB, disk), KJM / Kirkkovuoden graduaalit II
- 401 Matti Moilanen, Mikkelin hiippakunnan vuonna 1984 julkaisemassa kokoelmassa Vuorovirsiä kuorolle

Dieterich Buxtehude sävelsi virteen Herzlich lieb hab ich dich, o Herr (virsi 376) laajamuotoisimman koraalikantaattinsa. Myös Heinrich Schütz sävelsi virren tekstin kaksoiskuoromotetiksi, jonka julkaisi kokoelmassaan Geistliche Chormusik. Schützin motetti on virsitekstin pohjalta esitettävissä myös suomeksi.