Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Loppiainen

Kuoro

Loppiaisen psalmiin on julkaistu useita teoksia:
- Kaj-Erik Gustafsson, Sinun, Herra on suuruus, kertosäkeinen psalmi kokoelmassa Kirkkovuoden psalmimusiikkia I, Sulasol
- Pekka Nyman, Maailman valo, psalmimusiikkia kuorolle SATB, pianolle ja lyömäsoittimille (KJM / proprium)
- Aija-Leena Ranta, Sinun, Herra on suuruus, unisonokuorolle ja säestykselle (KJM, Musiikkia Jumalan kansan juhlaan I; säveltäjän antifoniin on liitetty Egil Hovlandin psalmisävelmä)
- Sulo Salonen, Sinun, Herra on suuruus, kuorolle SAB (Kirkkovuoden introitussävelmiä kuorolle ja uruille I, Fazer)
- Osmo Tolonen, Jumala, neuvo kuninkaalle lakisi, kolmiääniselle kuorolle (KJM / proprium; psalmi on osa loppiaiskantaattia)

Psalmi voidaan laulaa myös perinteisenä gregoriaanisena psalmina (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol).

Ensimmäisen lukukappaleen I vuosikerran tekstiä Jes. 60: 1 - 6 on lainattu Johann Sebastian Bachin kantaatissa Sie werden aus Saba alle kommen (ks. Bach-sivua!) ja tämän pikkuserkun, Johann Ludwig Bachin kantaatissa Mache dich auf, werde Licht. Kyseinen kantaatti on sävelletty alkuaan kynttilänpäivään, mutta kantaatin osia voidaan esittää myös loppiaisena. (Lisätietoa kantaatista on Juhani Haapasalon kirjassa Tekstimotetista kantaattiin, Ostinato). Samaan tekstiin (Jes. 60:3-4) on Juhani Haapasalo säveltänyt motetin Kansat vaeltavat unisonokuorolle ja uruille (Sulasol, kokoelmassa Kirkkovuoden motetteja.) Jan Hellbergin motetti Tulee vielä aika sekakuorolle SATB on sävelletty III vuosikerran tekstiin (Miika 1: 1 - 4; KJM / proprium).

Osmo Tolonen on säveltänyt I vuosikerran epistolan päätöksen (Ef. 3: 9) motetiksi Minulle on annettu armo (KJM / proprium; osa loppiaiskantaattia). Juhani Haapasalon motetti Tunnustetusti suuri (III vuosikerran epistolaan, 1. Tim. 3: 16) on julkaistu säveltäjän Helluntaivesperin osana (KJM).

Osmo Tolosen loppiaiskantaattiin kuuluu myös evankeliumimotetti Juudan Betlehem sopraanosoololle, kaksiääniselle mieskuorolle ja uruille (Matt. 2: 6). Samaan tekstiin myös Sulo Salonen sävelsi motetin Ja sinä Beetlehem (Fazer, Pro musica 33).

Loppiaisen hallelujasäkeen teksti on psalmista 117. Psalmin on säveltänyt G. Ph. Telemann (Laudate Jehovam omnes gentes, Kiittäkää Herraa, kaikki kansat), ja se on julkaistu suomeksi Fazerin Pro musica-sarjassa (nro 1). Telemannin kantaatti on sävelletty sekakuorolle (SATB), kahdelle viululle ja basso continuolle. Myös Dieterich Buxtehuden kantaatti Afferte Domino (Nyt saapukaa kaikki) kolmelle lauluäänelle (SAB) ja basso continuolle sopii loppiaiseen ja laajemminkin loppiaisaikaan. Teos on julkaistu suomeksi Fazerin Pro musica -sarjassa (nro 36). Tästä voit kuunnella kantaatin alun suomalaisena esityksenä! *

Päivän virsiin on julkaistu seuraavia kuorosovituksia:
- 44 Kaj-Erik Gustafsson, 2 var (SAB, urut + disk), KJM / Kirkkovuoden graduaalit II
- 45 Jouko Linjama, 2 var (SATB, SA), KJM / Kirkkovuoden graduaalit II
- 46 Jorma Hannikainen, 2 var (urkuintonaatio + SA + urut, SATB), KJM, Kirkkovuoden graduaalit I
- 47 Ahti Kuorikoski, 2 var (SATB, SATB), KJM, Kirkkovuoden graduaalit III

Virteen 43 on julkaistu klassista ohjelmistoa myös suomen kielellä mm. Fazerin Carmina 2 -jouluvihkossa. Samuel Scheidtin konsertto kahdelle sooloäänelle ja basso continuolle sisältyy Juhani Haapasalon kirjan Tekstimotetista kantaattiin nuottiliitteeseen (Ostinato). H. Fr. Micheelsenin kolmiääninen (SAB) sovitus on julkaistu säveltäjän kokoelmassa Dreistimmige Kirchenliedsätze für gemischten Chor (Bärenreiter 3948). Voit kuunnella sen tästä mp3-näytteenä! **

Lasten virsi -kirjassa (Lasten Keskus) on useita loppiaiseen sopivia joululauluja:
- 14 Maria, Joosef ja aasi (Juhani Forsberg)
- 15 Pieni joululaulu (Pirkko Halonen)
- 19 Joululaulu (norjalainen / Kaija Eerola ja Inkeri Ruokonen)
- 20 Valo syttyi pimeään (ranskalainen)
- 21 Pieni liekki (Pekka Simojoki / Anna-Mari Kaskinen)
- 23 Kolme idän viisasta (J. H. Hopkins)
- 24 Seuraa tähteä (malilainen / Jaakko Löytty)

Katso myös muiden joulupiirin pyhien ohjelmistoviitteitä!

* Oulunsalon seurakunnan Nuorten kuoro, joht. Tuomo Kangas, fagotistina Seppo Heikkinen ja cembalistina Ullamaija Kinnunen. Äänite on kuoron julkaisemalta C-kasetilta vuodelta 1988 (Sympaali Oy, osnk-02).
** Viljandin kulttuuriakatemian kirkkomusiikinopiskelijoiden kuoro, joht. Eva Tolsa. (Ei-kaupallinen nauhoite.)