Kuoro
2. sunnuntain joulusta psalmiin on KJM:n proprium-aineistossa julkaistu kolme sävellystä: - Jarkko Yli-Annala, kahdelle sooloäänelle tai kaksiääniselle kuorolle ja uruille (tai pianolle) - Markku Kilpiö, sooloäänelle tai unisonokuorolle ja uruille (ad lib.) - Teija Tuukkanen, sooloäänelle tai unisonokuorolle ja uruille; psalmiin liittyy myös seurakunnan virsi 200
Juhani Haapasalon kertosäepsalmi (kertosäkeenä jumalanpalveluslaulu n:o 764) on julkaistu Sulasolin kokoelmassa Kirkkovuoden psalmimusiikkia I.
KJM:n vuonna 1994 julkaisemassa vihkosessa Psalmimusiikkia Jumalan kansan juhlaan on samoin virteen 200 liitetty klassinen psalmisävelmä sekä yksiäänisenä että kuoroversiona (SATB). Psalmi voidaan laulaa myös perinteisenä gregoriaanisena psalmina (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol). Katso myös erityistä-sivun ehdotusta psalmikertosäkeen käyttämisestä!
Päivän psalmi on synnyttänyt lukuisia sävellyksiä. Taneli Kuusisto aloitti psalmilla samannimisen kantaattinsa Kuinka ihanat ovat sinun asuinsijasi solisteille, sekakuorolle ja uruille (SULASOL). Johannes Brahms liitti psalmin teokseensa Ein deutsches Requiem. Heinrich Schütz sävelsi sen sekä pienimuotoiseksi säkeistölauluksi nk. Becker-psalttariinsa (ks. tämän päivän etusivun teemaesimerkkiä!) että laajamuotoiseksi psalmimotetiksi. Kummassakin Jumalan asuisijojen ihastelu on saanut tulkikseen rohkeat kromaattiset sointupurkaukset; kuuntele mp3-muotoinen esimerkki Schützin psalmimotetin Wie lieblich sind deine Wohnungen (SWV 29) alusta! * Schütz sävelsi myös päivän antifonin Eins bitte ich vom Herren kahdelle sooloäänelle ja basso continuolle (SWV 294) kokoelmaansa Kleine geistliche Konzerte. Sama antifoniteksti on myös Dieterich Buxtehuden laajamuotoisen kantaatin Eins bitte ich (BuxWV 24) lähtökohtana. Katso näistä lisää soolon sivulta!
II vuosikerran Vanhan testamentin lukukappale päättyy Samuelin sanoihin, jotka Ahti Kuorikoski on säveltänyt sekakuoromotetiksi Puhu, Herra (1. Sam. 3: 9). Motetti on julkaistu kokoelmassa Viisi motettia Raamatun teksteihin (SKML 98).
Päivän II vsk:n epistolaan on Juhani Haapasalo säveltänyt motetin Herra, meidän Jumalamme (Ilm. 4:11) kuorolle SATB (Sulasol, kokoelmassa Kirkkovuoden motetteja.)
Päivän hallelujasäkeen on Markku Kilpiö säveltänyt kuorolle SATB tai yhdelle äänelle ja uruille (KJM / proprium).
Päivän virsiin on julkaistu seuraavia kuorosovituksia: - 194 Jarmo Kainulainen, 3 var (SATB, SAB, SATB), KJM / Kirkkovuoden graduaalit III - 194 Markku Kilpiö, satsi ja diskantti, KJM / proprium - 195 Markku Ylipää, 2 var (SAB, SAB + disk.), KJM / Kirkkovuoden graduaalit I - 196 Tuomo Nikkola, SATB, KJM / Kirkkovuoden graduaalit II - 200 Tapani Rautasuo, SATB, Kirkkovuoden graduaalivirsiä sekakuorosovituksina, SKML 130 - 200 Tuomo Nikkola, koraalimotetti soolokvartetille ja sekakuorolle urkujen säestyksellä; käsikirjoitus (Ylikiimingin kirkon 200-vuotisjuhlaan)
Dieterich Buxtehuden kantaatti Afferte Domino (Nyt saapukaa kaikki) kolmelle lauluäänelle (SAB) ja basso continuolle sopii uudenvuodenpäivään ja 2. sunnuntaihin joulusta sekä loppiaisaikaan. Teos on julkaistu suomeksi Fazerin Pro musica -sarjassa (nro 36). Tästä voit kuunnella kantaatin alun suomalaisena esityksenä!**
* Näyte on levyltä Schütz, Psalmen Davids, Kammerchor Stuttgart / Musica Fiata Köln, joht. Frieder Bernius; Sony, S2K 48042. ** Oulunsalon seurakunnan Nuorten kuoro, joht. Tuomo Kangas, fagotistina Seppo Heikkinen ja cembalistina Ullamaija Kinnunen. Äänite on kuoron julkaisemalta C-kasetilta vuodelta 1988 (Sympaali Oy, osnk-02).
|