Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

2. sunnuntai joulusta

Bachin kantaatit

2. sunnuntaille joulusta on säilynyt kolme Bachin kantaattia:
- Mein liebster Jesus ist verloren (BWV 154)
- Meinen Jesum lass ich nicht (BWV 124)
- Liebster Jesu, mein Verlangen (BWV 32)

Alkuaan yllä mainitut kantaatit ovat loppiaisen jälkeisen sunnuntain kantaatteja, mutta kyseisen päivän vanha aihe on meillä vaihtunut uudenvuodenpäivän jälkeiseen sunnuntaihin eli toiseen sunnuntaihin joulusta.

BWV 154 on säilynyt Bachin ensimmäisen Leipzigin vuoden 1724 asussa, mutta sitä arvellaan jo Weimarissa sävelletyksi. Teoksen aloittava tenorin valitusaaria (Olen kadottanut Jeesukseni) on rakennettu Bachin Weimarin vuosille tyypilliselle laskevalle ostinatobassolle kuten aikanaan H-mollimessun Crucifixus-osaan siirtynyt BWV 12:n alkukuoro (Weinen, Klagen; ks. 3. sunnuntai pääsiäisestä). Kuten teoksen aloittava tenorin aaria osoittaa, kantaatin runoilija on laajentanut päivän evankeliumissa kerrotun 12-vuotiaan Jeesus-lapsen katoamisen kristityn yleiseksi huoleksi joutua eroon Jeesuksesta. Niinpä Bach kirjoittaa Jeesuksen vastauksen "Ettekö tienneet, että minun tulee olla Isäni luona" basson laulamaksi eikä esimerkiksi poikaäänelle. Kantaatti päättyy alton ja tenorin duettoaariaan "Wohl mir, Jesus ist gefunden…" ja uskonvarmaan koraaliin Meinen Jesum lass ich nicht.

BWV 124 on koraalikantaatti (vuodelta 1725), jonka pohjana on juuri edellä mainittu Christian Keymannin virsi. Kuusisäkeistöisen virren aloitus ja päätös ovat kantaatin kehyksinä. Tenorin resitatiivi, alton aaria, basson resitatiivi ja sopraanon ja alton duetto kehittelevät kantaatin tematiikkaa muiden virsisäkeistöjen pohjalta.

BWV 32 vuodelta 1726 ja muodoltaan dialogikantaatti, jonka teksti on Georg Christian Lehmsin jo vuonna 1711 julkaisema ja todennäköisesti myös musiikki ainakin osin aiemmasta syntymäpäiväkantaatista periytyvää. Tämäkin kantaatti siteeraa päivän evankeliumia, mutta nyt Jeesuksen sanat "Mitä te minua etsitte" on kirjoitettu yksikkömuotoon "Was ists, dass du mich gesuchet" sopraanon (Seele) ja basson (Jeesus) vuoropuhelun mukaisesti. Myös päivän psalmi tulee esiin: "Wie lieblich ist doch deine Wohnung…" Kantaatin päättää kuoron koraali Mein Gott, öffne mir die Pforten.