Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Loviisa (Itä-Uusimaa)

Bertel Grönwall

  • Åkerlund, Matias 1879
  • 4 äänikertaa, 1 sormio ja jalkio
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Matias Åkerlund rakensi tämän soittimen vuonna 1879 Loviisan Segersbyn kartanon musiikkihuoneeseen. Bertel Grönwallille urut tulivat, kun kartano jäi asumattomaksi joitakin vuosia sitten. Kartanon nykyinen omistaja Kim Söderholm osti urut takaisin ja teetti uruille laajan korjaus- ja restaurointityön saaden urut taas soimaan alkuperäisessä paikassaan.

Segersbyn uruissa on kolme äänikertaa, ja ne on tehty hyvällä ammattitaidolla. Myös niiden suunnittelu osoittaa aivan yhtä oivallista osaamista. Urut ovat säilyneet muuttamattomina.

Ulkoasu ja tekniikkaa

Uruissa on väljähkö kaappi, jonka yksityiskohdat on muotoiltu uusgotiikan hengessä. Kaapissa alinna on paljelaitteisto, johon kuuluu kiilan muotoinen syöttöpalje urkurin oikean jalan läheisyydessä olevine polkimineen, sekä paralleeli yksilaskoksinen varastopalje. Koskettimiston takana, suunnilleen sen korkeudella on ilmalaatikko, jonka päällä kaikki pillit ovat. Fasadin otsalaudan sisäpinnalla on rakentajan signeeraus ”M.Å. 1879”.

Urkujen julkisivun kaikki viisi kenttää ovat pyörökaarisia, mutta kaaret on täytetty apilanlehtikoristeella. Keskimmäinen ja reunimmaiset kentät ovat suurimmat. Fasadin yläreunaa kiertää profiili, jossa on keelatut reunat ja hammaslista. Fasadin peileissä on koristeina lyyria, köynnöksiä ja geometrisia kuvioita. Fasadin alaosan peileissä on kolmiapilakoristeita, mutta kaapin sivuseinät ovat koristelemattomia, yksinkertaisia kehysrakenteita.

Julkisivupillit ovat puusta tehtyjä kuvia, ja niiden päälle on liimattu tinafolio. Pehmustettu ja verhoiltu penkki on kuulunut urkuihin alusta alkaen.

Ilmalaatikko on listetyyppinen ja jaoltaan kromaattinen. Kaikki pillit ovat puuta. Koskettimisto on päällystetty selluloidilla ja eebenpuulla, ja urkuihin kuuluu yhden oktaavin mittainen liitejalkio.

Musiikillisia ominaisuuksia

Urkujen dispositio on ajalleen tyypillinen, huonetilaan tarkoitetun soittimen dispositio.

 

 Dispositio

Sormio C-f3

Jalkio C-H

Gedackt 8’ C-H

Liitejalkio

Gedackt 8’ c°-

Violoncello 8' c°-

Flöte 4' C-