Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

21. sunnuntai helluntaista

Erityistä

Vaikka suomalaisen virsikirjan aineiston tärkein lähde vielä 1600-luvulla olivat saksalaiset virsijulkaisut, läheskään kaikki tunnettujenkaan tekijöiden virsistä eivät ole päätyneet viralliseen suomalaiseen virsikirjaan. Muuan tällainen on Johann Crügerin säveltämä ja Johann Franckin runoilema Schmücke dich, o liebe Seele, jota meillä lauletaan kuorolauluna Sielu, nouse, lähde vastaan (suom. Samppa P. Asunta) ja soitetaan ahkerasti mm. J. S. Bachin urkukoraalina.* Naapureissamme Virossa ja Ruotsissa Schmücke dich kuuluu virsikirjan ehtoollisvirsiin, joskin ruotsalaisen virsikirjan teksti (nro 394) on Anders Frostensonin uudelleen runoilema. Kyseinen Ruotsin kirkon virsikirja on äskettäin ilmestynyt myös suomeksi.

Fazerin Cantionale-sarjan osassa II julkaistu Johann Crügerin kuorosatsi on saanut suomalaisiksi sanoikseen virren ensimmäisen ja viimeisen säkeistön. Aivan mahdollista olisi rakentaa myös Bachin tälle pyhälle säveltämästä koraalikantaatista (BWV 180) sen alkukuoron ja päätöskoraalin käsittävä "pienkantaatti", joka voidaan tekstittää suomeksi Samppa P. Asunnan käännöksen pohjalta. Bachin kantaatista lisää Bach-sivulla!

*Laulu tunnetaan meillä myös evankelisen liikkeen laulukirjasta Siionin Kannel (vuoden 1961 laitos) nimellä Kuule, nouse, lähde vastaan (nro 117).