Bachin kantaatit
4. sunnuntaille loppiaisesta on säilynyt kaksi Bachin kantaattia: - Jesus schläft, was soll ich hoffen? (BWV 81) - Wär Gott nicht mit uns diese Zeit (BWV 14)
BWV 81 on sävelletty Bachin ensimmäisenä Leipzigin kanttorivuotena tammikuussa 1724. Kantaatti on dramaattisesta ja kontrastisesta asetelmastaan huolimatta pikemminkin dialogi kuin spektaakkeli, ja kuoroa tarvitaan vain päätöskoraalissa. Alton aaria ja tenorin resitatiivi ja aaria maalaavat epätoivoiselta näyttävän tilanteen: kuka pelastaisi minut hukkumasta. Bach lainaa basson ariosoksi evankeliumin jakeen: "Miksi te noin pelkäätte, vähäuskoiset?" Basson aariassa Jeesuksen nuhtelu tuulta ja aaltoja kohtaan on puettu kuvitelluiksi sanoiksi kuten: "Schweig, aufgetürmtes Meer!" Alton resitaativi ihmettelee opetuslasten tavoin Jeesuksen sanojen voimaa, ja päätöskoraalissa lauletaan tutun Jesu, meine Freude -virren (suomalaisessa virsikirjassa n:o 303) toisen säkeistön sanoin: "Vasten valtaa surman Jeesukselta turvan sydämeni saa."
BWV 14 on koraalikantaatti muttei vuodelta 1725 kuten yleensä vaan vasta vuodelta 1735. Teos kuuluu siten Bachin viimeisiin "uusiin" kantaatteihin. Sen pohjana on Martti Lutherin psalmivirsi psalmista 124. Virsi oli vielä vuoden 1701 suomalaisessa virsikirjassa, Jos ei Herra auta meitä.
Vain kolmisäkeistöisen virren aloitus ja päätös ovat viisiosaisen kantaatin kehyksinä, vaikuttavana koraalimotettina ja tuttuna, yksinkertaisena päätöskoraalina. Sopraanon ja basson aarioiden väliin jäävä kantaatin keskimmäinen osa, tenorin resitatiivi, tuo mukaan virren toisen säkeistön päivän evankeliumiin viittaavine psalmilainoineen: "Vedet olisivat meidät vieneet, tulvan aallot peittäneet." (Ps. 124: 4)
|