Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali VirtuaalikatedraaliSibelius-Akatemia
 
Virtuaalikatedraali
 
 

Urkujen rakenne ja urkusanasto   Urkujen ääni   Urkukaapissa   Julkisivugalleria

Urkutieto

Tervetuloa tutustumaan soitinten kuningattareen!

Urut suunnitellaan ja rakennetaan yleensä kiinteäksi soittimeksi tiettyyn tilaan - kirkkoon tai konserttisaliin, myös kotiin tai kouluun. Tästä syystä urut ovat yksilöllisiä ja ominaisuuksiltaan erilaisia. Jo urkujen kokoerot vaihtelevat pienestä kyläkirkon soittimesta katedraalin mammutti-instrumenttiin. Kaikkien urkujen toiminta perustuu kuitenkin samaan periaatteeseen: urkuja soitetaan koskettimistoilta ja urkupillit soivat ilmavirran vaikutuksesta. Ilmavirta ohjataan puhaltimesta urkujen sisälle ja urkuri soittaessaan päästää sen kulkemaan pillien kautta ulos. Pillit soivat ja syntyy musiikkia.
Urkujen toimintaperiaate on eri aikoina toteutettu monella eri tavalla. Näillä sivuilla urkujen koneistoa kuvataan yksinkertaisen mekaanisen koneiston lähtökohdista.

Urkujen rakenne ja urkusanasto
Urkusanasto on ryhmitelty urkujen pääosien mukaan ja se sisältää lyhyet selitykset n.160 termille ja urkujen osalle. Piirroskuvitus havainnollistaa selityksiä ja auttaa myös urkujen kokonaisrakenteen hahmottamisessa.

Urkujen ääni
Kuuntele näytteitä urkujen rikkaasta äänimaailmasta! Näytteet on soitettu Someron kirkon Zachariassen-uruilla ja ne sisältävät urkujen yksittäisiä äänikertoja sekä erilaisia äänikertayhdistelmiä.

Urkukaapissa
Astu urkujen sisälle! Katsele ympärillesi ja tutki urkuja epätavalliselta paikalta. Virtuaalikatedraali tarjoaa panoraamakuvaa Kotkan kirkon Porthan-urkujen sisältä.

Julkisivugalleria
Urkujen näkyvä ja usein näyttävä etuseinämä on erityisen suunnittelun kohde urkuja rakennettaessa. Julkisivun muotoiluun vaikuttavat soittimen rakenne, tyyli ja sijoituspaikan arkkitehtuuri. Tässä kokoelmassa on kuvia eri ikäisistä ja eri rakentajien ja eri suunnittelijoiden uruista ympäri Suomea.