Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUTIETO   Urkujen rakenne ja urkusanasto   Urkujen ääni   Urkukaapissa   Julkisivugalleria
 


URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


URKUJEN ÄÄNI

Ääninäytteitä Someron kirkon Zachariassen-uruista

Rekisteröinti
 
Urkujen äänen sävyyn ja voimakkuuteen ei voi vaikuttaa muuttamalla soittotapaa kuten muissa soittimissa. Uruissa on itsenäinen ilmanantojärjestelmä sekä päälle- ja poiskytkettävät äänikerrat. Ennen soittamista urkuri kytkee puhaltimen antamaan ilmaa urkuihin ja valitsee äänikerrat (rekisteröi) haluamansa äänenvärin ja -voimakkuuden mukaan. Hän voi muuttaa äänen sävyä ja voimakkuutta soiton aikana vain rekisteröintiä vaihtamalla.
 
Urkumusiikin säveltäjät eivät ole useinkaan määränneet kappaleille tarkkaa rekisteröintiä. Urkuri valitseekin itse kunkin teoksen lopullisen sointiasun kulloisenkin soittimen mukaan. Eri aikakausien ja soitintyyppien rekisteröintiperiaatteita on toki tiedossa, mutta harvoin musiikki ja juuri siihen sopiva oikeanlainen soitin kohtaavat. Tämä ei kuitenkaan ole esteenä monenlaisen musiikin esittämiselle, urkukappaleet saavat vain eri tulkintojen lisäksi useita erilaisia sointiasuja.

Someron kirkon urut

Äänikerrat
 
Someron kirkon uruissa on 19 äänikertaa. Äänikertanimet viittaavat usein muihin instrumentteihin kuten Trumpet (trumpetti), Flöte (huilu), Viola di Gamba. Samaa jäljittelyä on myös äänenväreissä. Urkujen omia nimityksiä äänen sävyille ovat mm. Principal (pää-äänikerta), Gedackt (tukittu äänikerta), Mixtur (kuoroäänikerta) ja Subbas (matala bassoäänikerta).
 
Äänikertanimeen liitetty jalkamäärä on pisimmän pillin pituusmitta ja se kertoo äänikerran soivan korkeuden: 8-jalkainen soi kosketinta vastaavalta korkeudelta ja 4-jalkainen äänikerta, jonka pillit ovat puolta lyhyemmät, oktaavia korkeammalta. Saman kaavan mukaan määräytyvät myös muut pillien pituudet ja sävelkorkeudet. Kun erisävyisiä ja -korkuisia äänikertoja valitaan yhtaikaa soimaan ja yhdistelmiä muunnellaan, ei ole ihme, että urkuja on usein verrattu orkesteriin.
 
Musiikkinäytteenä on tuttu Suvivirsi. Äänikertanimistä voit valita virrenkatkelman soimaan yhdellä äänikerralla ja alla olevista linkeistä voit kuunnella erilaisia äänikertojen yhdistelmiä. Mukana olevat äänikerrat näkyvät linkkiä osoittamalla.
 
Urkuri: Pekka Suikkanen
Äänitys: Mika Koivusalo

Siirry ääninäytteisiin