Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUTIETO   Urkujen rakenne ja urkusanasto   Urkujen ääni   Urkukaapissa   Julkisivugalleria
 


URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


URKUJEN RAKENNE JA URKUSANASTO

Urkujen tekniikkaa, toimintaa ja terminologiaa

Yksinkertaisen mekaanisen koneiston lisäksi urkuja on rakennettu erilaisilla pneumaattisilla ja sähköpneumaattisilla koneistolla. Niissä vivut, varret ja vinkkelit on korvattu pneumatiikan putkilla ja pikkupalkeilla tai sähköjohdoilla, -magneeteilla ja elektroniikalla. Kaikissa koneistotyypeissä on kysymys soittajan toimintojen välittämisestä urkujen sisälle. Tässä urkujen rakenne ja eri osat esitellään kuvitteellisen, mekaanisen soittimen avulla. Piirrokset havainnollistavat kaksisormioisten urkujen osien sijaintia, toimintaa ja niiden liittymistä yhdeksi kokonaisuudeksi.

Urkujen kokonaiskuvan ikkuna avautuu sivupalkin painikkeesta "näytä" . Lisää tietoa saat valitsemalla tämän ikkunan luettelosta jonkin urkujen osan, jolloin urkusanaston vastaava pääsanaikkuna alasanoineen avautuu.

Urkusanastoa voit selata kokonaisuutena (valitse "kaikki") sekä hakea sieltä yksittäistä termiä (kirjoita sana + valitse "etsi"). Kaikista sanaston ikkunoista pääset tarkastelemaan myös urkujen kokonaiskuvaa.

Linkki sanastoon on kaikilla Urkutiedon sivuilla sekä Suomen historiallisten urkujen yksittäisten soittimien kuvaussivuilla. Kuvituksen on piirtänyt Timo Salonen.