Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Helluntaiaatto

Kuoro

Helluntaiaaton psalmi voidaan laulaa perinteisesti (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol). Jo helluntaiaattona voidaan myös laulaa helluntain psalmikertosäettä Kun sinä lähetät henkesi (vkl 782) tai sen vaihtoehtoja kuten virren 445 ensimmäistä säeparia: "Oi Pyhä Henki, riennä, Kristusta kirkasta." Näihin voidaan liittää päivän psalmi sopivaa psalmisävelmää käyttäen (katso Jumalanpalvelusten kirjan sivu 454-).

On myös mahdollista valita antifoniksi virsi 112 tai sorvata antifoni itse psalmista 34. G. Ph. Telemannin kolminkertainen kaanon Minä tahdon aina kiittää Herraa on sävelletty psalmin avausjakeeseen ja sopii hieman epätavallisesta rakenteestaan huolimatta antifoniksikin tai sellaisenaan pieneksi vastausmusiikiksi. Tästä avaat Telemannin koko nuotin.


 

G. Ph. Telemannin kantaatti Laudate Jehovam omnes gentes (julkaistu suomeksi Fazerin Pro musica -sarjassa, Nyt kiittäkää Herraa, kaikki kansat) on sävelletty psalmin 117 tekstiin, jonka ensimmäinen jae on päivän hallelujasäe.

Juhani Haapasalon kokoama ja säveltämä Helluntain vesper (KJM) voidaan viettää helluntaiaaton iltarukouksena. Kokonaisuudesta voidaan myös erottaa osia itsenäiseen käyttöön.