Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Kiirastorstai

Kuoro

Vuonna 2001 järjestetty ehtoolllismusiikin sävellyskilpailu Communio toi julki runsaasti uutta ohjelmistoa. Suomen Kanttori-urkuriliiton ja Suomen Kirkkomusiikkiliiton Yhteiskustannuksen julkaisusarjassa ilmestyivät Kaj-Erik Gustafssonin sävellykset Pyhä leipä sekakuorolle a cappella (YK 104) ja Viini, leipä kasteen lailla sekakuorolle ja uruille (YK 105), Pekka Kostiaisen Herra, teidän Jumalanne (SAB, YK 106), Maan ääretkin saavat tietää (SATB + urut, YK 107) ja Herra antaa (SATB, YK 108), sekä Jyrki Linjaman Jumalan Karitsa (sekakuorolle ja uruille, YK 103). Myös Valtakunnallisten kirkkomusiikkijuhlien 2006 teemasävellys, Kaj-Erik Gustafssonin Communio kuorolle ja uruille Pekka Kivekkään tekstiin (YK 119) on ehtoollismusiikkia. Sävellys on julkaistu yhtä aikaa sekakuoron (SATB), kolmiäänisen kuoron (SAB) ja kaksiäänisen kuoron (SA) versioina. Kirkkomusiikkijuhlien 2006 ohjelmisto rakentuu pääosin ehtoollisaiheisista sävellyksistä, joten juhlille valitut laulut, jo julkaistut tai lähiaikoina ilmestyvät, sopivat useimmiten myös kiirastorstain ehtoollismusiikiksi; katso lisää kirkkomusiikkijuhlien ohjelmistoluettelosta.

Eero Väätäinen on säveltänyt motetin Herra Jeesus (SATB) II vsk:n epistolasta (1 Kor 11: 23b - 26), jonka sisältönä ovat ehtoollisen asetussanat (julk. SKML, Kirkkovuoden motetteja sekakuorolle). Virsiin 220 (sov. Eero Väätäinen), 221 (sov. Ahti Kuorikoski) ja 222 (sov. Jouko Linjama) on julkaistu alternatim-aineistoa KJM:n Kirkkovuoden graduaalit -sarjan osissa II ja III. Virteen 222 on julkaistu myös Juhani Haapasalon sovitus Jeesus Kristus, elämämme (Yhteiskustannus n:o 20). Sen 2 - 4 -ääniset alternatimsäkeistöt voivat muodostaa myös itsenäisen koraalimotetin.

Kiirastorstaihin sopivia lauluja ovat W. A. Mozartin Ave verum corpus, César Francin Panis angelicus (myös solistisena) ja Edward Elgarin Ave verum corpus (julk. suomeksi Canto, 9153, nimellä Terve, taivahasta tullut).

Dieterich Buxtehuden kantaateista huomattava osa on sävelletty ehtoollismusiikiksi. Tällaisia ovat Lauda Sion salvatorem ja O wie selig sind. (Teoksista lisää soolo-sivulla.)