Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

1. paastonajan sunnuntai

Kuoro

Päivän psalmiin on KJM:n proprium-aineistossa julkaistu Jarkko Maukosen säveltämä psalmimusiikki Kun hän huutaa minua, minä vastaan kuorolle (SATB) ja uruille tai solistille / lauluryhmälle, huilulle ja yhtyeelle. Tomi Kujansuun Psalmi on sävelletty sekakuorolle (SATB, Yhteiskustannus 114).

Psalmi voidaan laulaa myös perinteisenä gregoriaanisena introituksena (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol).

KJM:n kokoelmassa Psalmimusiikkia Jumalan kansan juhlaan 2 (vuodelta 1994) on Taizé-sävelmästä muodostettu antifoni ja psalmi yksiääniselle kuorolle, uruille ja obligatosoittimelle ad lib. Ensimmäisestä kolmanteen paastonajan sunnuntaille on myös yhteinen psalmikertosäe, jonka teksti on psalmista 25: "Käänny puoleeni, Herra, ja ole minulle armollinen." (virsikirjan liite nro 774) Siihen sävelletyn Juhani Haapasalon psalmin on julkaissut Sulasol kokoelmassa Kirkkovuoden psalmimusiikkia II

Jarkko Maukonen on säveltänyt musiikin myös I vuosikerran epistolaan (Astukaamme sen tähden) ja evankeliumiin (Sitten Henki vei Jeesuksen autiomaahan) sekä psalmilauseeseen (Ihminen ei elä ainoastaan leivästä). Sävellysten esittäjistönä on kuoro (SATB) ja urut. Psalmilause voidaan esittää myös solistin (tai unisonokuoron ja säveltäjän ehdotuksen mukaan myös seurakunnan), huilun ja yhtyeen kokoonpanolla:


 

Päivän virsiin julkaistuja kuorosovituksia:
- 173 Markku Ylipää, 2 var (SAB, SAB + urut), KJM / Kirkkovuoden graduaalit III
- 303 Osmo Tolonen, 2 var (SATB, SAB), KJM / Kirkkovuoden graduaalit I
- 304 Säde Bartling, kuoro SATB, seurakunta, obligatosoitin ja urut, KJM / proprium 586
- 305 Juhani Haapasalo, 2 var (SATB, cf + urut), KJM / Kirkkovuoden graduaalit I
- 405 Asko Rautioaho, SAB, KJM / Kirkkovuoden graduaalit II

Virsi 303 (Jesu, meine Freude) on pohjana Dieterich Buxtehuden ja Johann Sebastian Bachin samannimisille kuoroteoksille. Buxtehuden kantaatti kolmelle lauluäänelle (SSB), kahdelle viululle ja basso continuolle (BuxWV 60) on julkaistu myös suomeksi Fazerin Pro musica -sarjassa. Teos etenee säkeistöittäin, jotka voidaan erottaa myös itsenäisiksi. Bach lainasi saman virren kaksoiskuoromotettinsa (BWV 227) pohjaksi. Säkeistöittäin etenevään koraaliin säveltäjä on liittänyt raamatuntekstimotetit Paavalin kirjeestä roomalaisille.

Myös Felix Mendelssohn sävelsi saman virren ensimmäisestä säkeistöstä kantaattiosan Jesu meine Freude kuorolle (SATB) ja orkesterille.