Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Uudenvuodenaatto

Kuoro

Uudenvuodenaaton psalmiin on sävelletty erilaisia kuoroteoksia:
- Felix Mendelssohn: Silmäsi sä nosta (kuoro SSA, kokoelmassa Nuori kuoro 4, Fazer)
- Miina Härma: Luottamuksen virsi (Ps. 121: 1 - 2, kokoelmassa 10 Eesti-Suomi -kuorolaulua sekakuorolle, Yhteiskustannus 6)
- Leevi Madetoja: Minä nostan silmäni, Psalmi 121 sekakuorolle ja uruille (Westerlund R. E. W 3122)
- Jorma Hannikainen: Herran armo kestää iäti (Psalmimusiikki sekakuorolle, KJM / proprium)
- Juhani Haapasalo: Minä kohotan katseeni vuoria kohti (sekakuorolle tai kvartetille SATB, Sulasol, kokoelmassa Kirkkovuoden psalmimusiikkia I.)

Psalmi voidaan laulaa myös perinteisenä gregoriaanisena psalmina (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol). Sulo Salosen introitus Sinä, Herra yksiääniselle kuorolle ja uruille on sävelletty sekin gregoriaanisen psalmin pohjalta (Salonen, Kirkkovuoden introitussävelmiä I, Fazer).

Anglikaanisessa traditiossa psalmia 121 on laulettu esimerkiksi seuraavalla H. Walford Daviesin sävelmällä (Lähde: Lindström, Bengtsson, Sjögren, Min själ prisar Herren, Verbum, Tukholma):


 

Ensimmäisen lukukappaleen tekstin "Herran armoa on se" (Val. 3: 22 - 26) elävöittämisestä kommentoivilla virsisäkeistöillä, ks. erityistä-sivua! Vaihtoehtoiseen tekstiin (Saarn 3: 1 - 8) on julkaistu Jorma Hannikaisen sekakuoromotetti Kaikella on määrähetkensä (KJM / proprium). Samassa aineistossa on julkaistu myös Hannikaisen ja Erkki Raiskin epistolamotetit toisen lukukappaleen tekstin päätökseen, Ihminen on kuin ruoho (1. Piet. 1: 24 - 25).

Päivän virsiin on julkaistu seuraavia kuorosovituksia:
- 37 Osmo Tolonen, SAB, KJM / Kirkkovuoden graduaalit III
- 38 Ahti Kuorikoski, 3 var (SAB, SATB, SATB), KJM / Kirkkovuoden graduaalit III

Sulo Salonen on säveltänyt kuoromotetin Nyt silmäni mä nostan virrestä 383 (kokoelmassa 10 pientä koraalimotettia, Fazer).

Dieterich Buxtehuden koraalikantaatti Erhalt uns, Herr perustuu samaan sävelmään, jolla lauletaan virttä 36 (Jo vanha vuosi mennyt on). Kantaatti päättyy rauhan rukoukseen (=virsi 586), ja sitä voidaan luontevasti laulaa uudenvuodenaattona yhtä hyvin virren 190 mukaan kuin virren 36 tekstillä. Aiheesta löydät lisätietoa Juhani Haapasalon kirjasta Tekstimotetista kantaattiin (Ostinato Oy).