Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Eräjärvi (Pirkanmaa)

Kirkko

  • Kangasalan Urkutehdas 1916
  • 9 äänikertaa, 2 sormiota ja jalkio
  • pneumaattinen soittokoneisto ja pneumaattinen hallinta

Eräjärven puukirkon rakensi Matti Åkergren 1821. Se on sisäviisteinen, tasavartinen ristikirkko, ja se sai urut korjauksen yhteydessä vuonna 1916. Vuonna 1960 Oy Kangasalan Urkutehdas Ab teki urkuihin kohennuksen, jossa urkuihin lisättiin puhallin, ja niiden dispositiota muutettiin. Urkujen rakenne ja tekniikka ovat säilyneet muuttamattomina.

Ulkoasu

Julkisivu muodostuu yhdestä vapaasti muotoillusta pillikentästä, jonka ympärillä ei ole mitään puurakenteita. Fasadin alaosa näkyy kirkkoon vain vähän, mutta sen rakennetta on profiloitu voimakkailla kehyksillä, ja sen täytepeileihin on sahattu koristekuvioita. Fasadia on levitetty kirkon sivuseiniin, ja näihin levityksiin on muotoiltu koristeelliset oviaukot. Urkukaapin sivuseinät ulottuvat kirkon takaseinään.

Tekniikkaa

Urut on sijoitettu kaappiin verraten ahtaasti. Toinen sormio on paisutuskaapissa, mutta muut osastot ovat vapaina.Ilmalaatikoitten alla olevasta suuresta laskospalkeesta johtavat ilmakanavat rekisterilaatikoihin.

Uruissa on pneumaattinen koneisto, joka Eräjärven urkujen rakentamisen aikaan oli jo saavuttanut lopulliset, aina 1950-luvulle saakka käytössä olleet rakenteelliset yksityiskohdat.

Musiikillisia ominaisuuksia

Urkujen dispositiossa on suuri määrä normaalikorkuisia äänikertoja. Erityisen runsaasti on mukana hiljaisia viuluäänikertoja. Bror Axel Thulén vankasti soiva urkuperintö on jäänyt sivuun, ja sijaan oli tullut ohuempaa, lyyrisempää ja värikkäämpää sointia tukeva dispositio. 1960-luvun muutokset puolestaan kertovat tekoajankohdan kiinnostuksesta korkeita äänikertoja ja niiden tuomaa kirkkautta kohtaan.

 

Alkuperäinen dispositio:

I C-f3

II C-f3

Jalk.C-d1

Principal 8

Liebl.gedackt 8

Subbass 16

Konsertflöjt 8

Salicional 8

I-Ped

Gamba 8

Aeoline 8

II-Ped

Oktava 4

Voix celeste 8

II-I

I 4

II-I

II-I 4

Kiinteät ryhmittimet:

MF, F, Tutti

Nykyinen dispositio:

I C-f3

II C-f3

Jalk.C-d1

Principal 8

Liebl.gedackt 8

Subbass 16

Konsertflöjt 8

Voix celeste 2x 8

I-Ped

Oktava 4

Blockflöte 4

Mixtur 4x 1 1/3

Principal 2

II-Ped

Koppelit ja

apulaitteet ennallaan.