Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Nummi-Pusula (Uusimaa)

Nummen kirkko

  • Jurva, Juho Albanus 1915
  • 22 äänikertaa, 2 sormiota ja jalkio
  • pneumaattinen soittokoneisto ja pneumaattinen hallinta

Nummen harmaakivinen, tasavartinen ristikirkko on valmistunut vuonna 1822 Ruotsin Yli-intendentinviraston piirustusten pohjalta. Kuorisakaran yläpuolella kohoaa torni, jonka alaosassa on sakaristo. Albanus Jurva rakensi vuonna 1915 kirkkoon urut, joiden fasadi ja muutamat pillit ovat peräisin kirkon edellisistä, Gustav Normannin vuonna 1864 rakentamista yksisormioisista uruista. Oy Kangasalan Urkutehdas Ab teki urkuihin äänikertamuutoksia vuonna 1948. Nummen urut ovat soittokunnottomat.

Ulkoasu

Urut sijaitsevat pääoven yläpuolisella parvella. Ilmalaatikot ovat vierekkäin, ja niiden alla on suuri vastalaskoksinen varastopalje ja sen pohjassa kaksi syöttöpaljetta vippaohjattuine polkimineen. Urkujen kaapin sivuseinät ulottuvat kirkon takaseinään saakka.

Fasadin kolmiosainen keskusta koostuu suuresta keskikentästä ja sitä kehystävistä kaksikerroksisista kentistä. Keskustan molemmin puolin on kaksi kapeaa ja korkeaa kenttää, ja uloimpina ovat symmetriset reunakentät. Fasadia kruunaa veistetty lehväkoriste ja risti, ja uloimpien kenttien yllä on maljakot. Etuseinän alaosan luukut peittävät alkuperäisen soittopöydän aukkoa.

Veistetyt koristeet ovat taidokasta työtä, ja fasadin yksityiskohdat ovat samantapaisia kuin Gustav Normannin muissa Suomeen rakentamissa fasadeissa. On ilmeistä, että kapeat ja korkeat välikentät ovat Albanus Jurvan lisäämiä vuonna 1915.

Tekniikkaa

Fasadin takana oikealla on ensimmäisen sormion laatikko, ja sen ynnä huoltotilan takana toisen sormion paisutuskaappi. Kaapin vasemmalla sivulla on jalkion ilmalaatikko pitkittäin. Ilmalaatikoitten pohjat ovat umpinaisia, eikä niissä ole Jurvan uruille tyypillisiä lasiluukkuja. Uudempi osastopalje on rakennettu 1948 tremolon lisäämisen vuoksi. Soittopöytä on urkujen edessä erillisenä, ja soittaja istuu kasvot kirkkoon päin. Koneisto on kokonaan pneumaattinen.

 

Nykyinen dispositio

I sormio C-f3

II sormio C-f3

Jalkio C-d1

Bordun 16’

Gedackt 8’

Subbass 16’

Principal 8’

Aeoline 8’

Violoncello 8’

Flauto major 8’

Voix celeste 8’

Flötenbass 8’

Gemshorn 8’

Principal 4’

Flauto 4’

Oktave 4’

Blockflöte 2’

Bassun 16’

Gedackt 4’

Quarte 2f 2/3’

I-Ped

Spitzquinte 2 2/3’

Oboe 8’

II-Ped

Flachflöte 2’

Mixtur 3-4f 1 1/3’

Trompete 8’

I 4’

II-I 8’

II-I 16’

Piano, Mezzoforte, Forte, Tutti

II sormio paisutuskaapissa

Lisätietoja

Kerttula Sinikka, Juho Albanus Jurva 1865-1926. MuK tutkinnon tutkielma, Sibelius-Akatemia, Kirkkomusiikin osasto 1986