Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Kiiminki (Pohjois-Pohjanmaa)

Pappilan navetta

  • Jurva, Juho Albanus 1907
  • 4 äänikertaa, 1 sormio ja jalkio
  • pneumaattinen soittokoneisto ja pneumaattinen hallinta

Matti Honka rakensi Kiimingin puisen ristikirkon 1760. Sen ulkokulmat on viistetty, ja siinä on aumakatto. Sisäkatteena ovat tasalakiset puuholvit. Kuorin seinissä on Mikael Toppeliuksen maalauksia.

Kirkon ensimmäiset, yksisormioiset urut rakensi Albanus Jurva urut vuonna 1907. Soitin oli käytössä vuoteen 1978, jolloin kirkkoon tuli uusi soitin. Jurva-urut varastoitiin pappilan navettaan.

Ulkoasu

Urut olivat kirkon pääoven yläpuolisella parvella. Niiden julkisivussa on kolme pillikenttää, joista keskimmäinen on suurin. Mykät fasadipillit ovat sinkkiä. Fasadin yläreunassa on tyyliteltyjä palmetteja ja liljakuvioita. Urkukaappi on ootrattu punertavaa mahonkia muistuttavaksi ja koristeltu kultaraidoilla.

Ilmalaatikon paikka on julkisivun takana, ja sen alla on vastalaskospalje kaksine pienine syöttöpalkeineen, joita käytetään käsivivulla. Koko urut on suljettu paisutuskaappiin.

Tekniikkaa

Ilmalaatikot ovat pneumaattisia äänikertakanavalaatikoita. Kutakin kosketinta vastaavat kanavat ovat laatikon yläpintaan sijoitettuja lyijyputkia, ja näihin nähden poikittain olevat äänikertakanavat on peitetty alapuolelta lasiluukuilla. Urkujen edessä sijainneen soittopöydän koppelit toimivat mekaanisesti, mutta soittokoneisto vaihtuu pöydän alaosassa pneumaattiseksi.

 

Dispositio

Sormio C-f3

Borduna 16’

Principal 8’

Liebl.gedackt 8’

Salicional 8’

Jalkio C-d1

- Subbass 16’

Yläoktaavikoppeli

Alaoktaavikoppeli

Jalkiokoppeli

Paisutuspoljin

Yleispaisutinvipu sormiokoskettimiston vasemmassa päässä

Lisätietoja

Kerttula Sinikka, Juho Albanus Jurva 1865-1926. MuK tutkinnon tutkielma, Sibelius-Akatemia, Kirkkomusiikin osasto 1986