Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Orimattila (Päijät-Häme)

Museoviraston varasto

  • Jurva, Juho Albanus 1904
  • 7 äänikertaa, 2 sormiota ja jalkio
  • pneumaattinen soittokoneisto ja pneumaattinen hallinta

Albanus Jurwa rakensi vuonna 1904 urut Hämeen linnassa toimineen lääninvankilan kirkkoon. Kun vankilan tilat otettiin muuhun käyttöön, Kansallismuseo varastoi urut Orimattilaan.

Ulkoasu ja tekniikka

Urut sijaitsivat vankilan kirkkosalin parvella. Niiden osastot oli sijoitettu peräkkäin, palkeet olivat laatikoitten alla, ja soittopöytä fasadin edessä niin, että soittaja istui kasvot kirkkosaliin päin.

Parven mataluuden vuoksi fasadi on rakentajalleen epätyypillisen matala ja tasapäätteinen. Siinä on kolme pyörökaarista pillikenttää, joita voimakkaasti profiloidut pilarit kehystävät. Reunakenttien yläpuolella on pyöreät reliefikoristeet, ja yläosan päätettä on korostettu hammaslistoin.

Äänikertakanavatyyppiset ilmalaatikot toimivat pneumaattisesti, mutta soittokoneisto ja hallinta ovat pneumaattisia. Soittopöydän koppelit sekä kiinteät ryhmittimet taas toimivat mekaanisesti. Sisäpuolelta mahongilla päällystetyssä soittopöydässä on kaksi äänialaltaan tavallista laajempaa sormiokoskettimistoa ja rivi pieniä äänikertapainikkeita.

Musiikillisia ominaisuuksia

Dispositio sisältää vain normaalikorkuisia äänikertoja. Näillä voidaan rekisteröidä erisävyisiä hiljaisia sointeja. Koppeleitten avulla on mahdollista saada riittävän suuri ja kantava kokonaissointi.

 

Dispositio

I sormio C-g3

II sormio C-g3

Jalkio C-d1

Principal 8’

Liebl.gedackt 8’

Subbass 16’

Consertflöte 8’

Aeoline 8’

I-Ped

Gamba 8’

Voix celeste 8’

II-Ped

II-I

I 4’