Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Halikko (Varsinais-Suomi)

Halikon Franssintalo

  • Thulé, Bror Axel 1900
  • 1 äänikerta, 1 sormio, ei jalkiota
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Bror Axel Thulé rakensi vuonna 1900 koulu-urut Paavolan kansakouluun Halikkoon. Tämä soitin on säilynyt muutoksitta, ja se on nykyisin pitäjänmuseon tiloissa.

Ulkoasu ja tekniikkaa

Ruskeaksi petsatusta koivusta tehty urkukaappi muistuttaa pystypianoa. Etuseinän yläosassa on irrallinen kehysluukku kolmine täytepeileineen. Nämä toimivat paisutusluukkuina, joiden yläreunaa voidaan raottaa sisäänpäin polvipaisuttimen avulla. Tällaista paisutusmekanismia on käytetty vain harvoissa koulu-uruissa.

Kaapin alaosassa on yksilaskoksinen, jousilla kuormitettu varastopalje, ja sen alla kaksi syöttöpaljetta, joihin on kookkaista polkimista hihnavälitys. Palkeen kannen vasemmasta päästä lähtee nahkapussilla tiivistetty puinen ilmakanava koskettimiston alla olevaan vaakasuoraan ilmalaatikkoon. Pahvikonduktit vievät kunkin venttiilin kohdalta ilman pillitukkeihin, jotka on sijoitettu vinoon asentoon, ja joiden päällä ovat pillit kolmessa rivissä.

Musiikillisia ominaisuuksia

Urkujen musiikilliset ominaisuudet perustuvat yhteen Principal-äänikertaan, kahteen oktaavikoppeliin sekä pieneen paisutusmahdollisuuteen.

 

 Dispositio

Sormio C-f3

Principal 8’

Oktaavikoppelit ylös- ja alaspäin

Polvipaisutin