Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Porvoo (Itä-Uusimaa)

Pikkukirkko

  • Thulé, Bror Axel 1887
  • 7 äänikertaa, 1 sormio ja liitejalkio
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Pikkukirkko, joka sijaitsee tuomiokirkon kanssa samassa pihassa, on valmistunut 1740. Se on suorakaiteen muotoinen, sen päädyssä on pieni eteinen, ja sen katto on aumattu. Sisäpuolelta kirkko on katettu lautaholvilla.

Bror Axel Thulé rakensi vuonna 1887 kirkon parvelle urut, joiden fasadi on hyvin matala parven mataluuden vuoksi. Pitkiä pillejä varten tehtiin kirkon kattoon syvennys. Vuonna 1974 parvi purettiin ja urut siirrettiin lattialle kirkon takaosaan. Oy Kangasalan Urkutehdas Ab korjasi urut siirron yhteydessä. Tämä jatkuvasti käytössä oleva soitin on esimerkki aikansa pienestä kirkkosoittimesta. Sekä soinnillisista että ulkonäöllisistä syistä sen olisi kuitenkin parempi olla parvella.

Ulkoasu ja tekniikka

Urkujen kolmikenttäisen julkisivun pyörökaarista keskikenttää kehystävät tasapäätteiset, pienemmät kentät. Yläosan kaaren keskustaa on korostettu veistetyllä koristeella, ja fasadin ulkokulmiin on tehty pienet harput. Pillien suuaukkolinjat muodostavat fasadin yläosan muodolle vastaliikkeen.

Listelaatikko on fasadin takana melko matalalla, ja urkuja soitetaan vasempaan sivuseinään rakennetusta soittopöydästä. Rekisteritapit ovat koskettimiston yläpuolella. Palkeet ovat olleet alun perin urkujen vieressä, mutta vuoden 1974 korjauksessa uusi palje rakennettiin urkujen sisään. Samassa yhteydessä jalkioon lisättiin yksi äänikerta, joka sai pneumaattisen koneiston, jotta vanhoihin rakenteisiin ei olisi tarvinnut koskea.

Musiikillisia ominaisuuksia

Urkujen sormiolla on neljä normaalikorkuista äänikertaa. Mukana ovat kaikki tyypit: principal, iso huilu, tukittu ja viuluäänikerta. Näiden lisäksi tarvitaan vain forte-äänikerrat, kaksi oktavaa ja kvintti. Melko tukevassa kosketuksessa on vahva kynnys listelaatikolle ominaiseen tapaan.

 

   Dispositio

Sormio, C-f3

Jalkio, C-d1

Principal 8

Subbass 16

Flöjt harmoniqve 8

Jalkiokoppeli

Gedacht 8

Fugara 8

Octava 4

Qvinta 3

Octava 2

Sormion oktaavikoppeli c1-f2

Lisätietoja

Pentti Pelto, Kaksi suomalaista urkuperinnettä. Sibelius-Akatemia, Vammala 1994.

Jarkko Yli-Annala, Porvoon pikkukirkon urut, MuM tutkintoon kuuluva kirjallinen työ. Sibelius-Akatemia, Helsinki. 2000.