Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Mikkelinpäivä

Bachin kantaatit

Mikkelinpäivälle on säilynyt kolme Bachin kantaattia:
- Herr Gott, dich loben alle wir (BWV 130)
- Es erhub sich ein Streit (BWV 19)
- Man singet mit Freuden vom Sieg (BWV 149)

Lisäksi on säilynyt yksiosainen Nun ist das Heil und die Kraft (BWV 50), joka on mahdollisesti muuten hävinneen mikkelinpäivän kantaatin aloitus- tai päätöskuoro. Bachin kaikki mikkelinpäivän kantaatit ovat esittäjistöltään suuria sisältäen trumpetit ja patarummut.

BWV 130 kuuluu Bachin toisen Leipzigin palvelusvuoden 1724 koraalikantaatteihin. Kantaatin aloitus ja päätös ovat suoraan virrestä Herr Gott, dich loben alle wir, jonka sävelmä on meillä ehtoollisvirressä 229. Alkuaan Philipp Melanchthonin kirjoittama virsi opettaa enkelien tehtävistä. Alkukuoroa seuraava alton resitatiivi referoi virren toista ja kolmatta säkeistöä enkelien loistosta ja viisaudesta sekä varjelusta. Majesteettinen bassoaaria sisältää viittauksia päivän epistolaan ja ylienkeli Mikaelin ja lohikäärmeen taisteluun. Jousien säestämä sopraanon ja tenorin duettoresitatiivi on puolestaan lyyrinen ja kertoo enkelien suojaavista tehtävistä, öin ja päivin (Tag und Nacht). Gavottirytmisessä tenorin aariassa pyydetään enkelien johdatusta jokaiselle kristitylle, ja kaksisäkeistöinen päätöskoraali johdattaa ylistykseen.

BWV 19 on vuodelta 1726 ja alkaa Bachin monumentaalisimpiin kuuluvalla kuoro-osalla, jonka teksti on vapaasti muokattu päivän epistolan taistelukuvauksesta, Johanneksen ilmestyksen luvusta 12. (Myös Bachin setä Johann Christoph sävelsi aikanaan saman taistelukuvauksen arkkienkeli Mikaelin ja lohikäärmeen välillä huumaavaksi 22-ääniseksi kudokseksi.) Basson resitatiivissa kiitetään Mikaelin ja enkeliensä voitosta. Oboeitten värittämässä sopraanoaariassa lauletaan, kuinka saamme nyt rauhassa seistä vihollisten edessä. Tenorin resitatiivissa ja aariassa pyydetään: "Bleibt, ihr Engel, bleibt bei mir!" Sopraanon resitatiivia seuraa päätöskoraali "Lass dein Engel mit mir fahren."

BWV 149 on vuodelta 1728. Kuten edellisen kantaatin, sen teksti lienee nimimerkki Picanderin. Teksteissä onkin paljon yhteisiä piirteitä. Vaikka alkukuoro on nyt psalmista 118, se assosioituu päivän taisteluepistolaan. Kantaatti päättyy kolmanteen säkeistöön virrestä 376 (Herzlich lieb hab ich dich, o Herr), jota on tavattu laulaa myös hautajaismusiikkina. Kyseisen koraalin Bach liitti myös Johannes-passion päätökseksi: "Kun päättyy kerran matkani, lähetä, Herra, enkeli luoksesi minut tuomaan."