Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

12. sunnuntai helluntaista

Bachin kantaatit

12. sunnuntaille helluntaista on säilynyt kolme Bachin kantaattia:
- Meine Herze schwimmt im Blut (BWV 199)
- Siehe zu, dass deine Gottesfurcht nicht Heuchelei sei (BWV 179)
- Herr Jesu Christ, du höchstes Gut (BWV 113)

BWV 199 on Bachin Weimarin kantaatteja ja sai ensiesityksensä elokuussa 1714. Georg Christian Lehmsin voimakkaan subjektiivinen teksti on saanut Bachin säveltämään sen sopraanon soolokantaatiksi, joka sai useita esityksiä myöhemmin Leipzigissa. Teos on päivän aiheen mukaisesti täynnä itsetutkistelua ja lainaa tämän summana päivän evankeliumin jaetta, jossa publikaanilla ei ole muuta sanottavaa kuin: "Gott sei mir Sünder gnädig!" (Jumala, ole minulle syntiselle armollinen).

Kantaatin valoisan loppuosan avaa koraali "Ich, dein betrübtes Kind", jossa solistin duurista cantus firmusta säestää matalan soolojousisoittimen koraalista johdettu kuviointi. Tämän koraalihelmen teksti on tuttu virrestä Wo soll ich fliehen hin (ks. vuoden 1938 virsikirjan virsi 379), mutta sen mollisävelmän sijaan Bach on lainannut nykyisin tuntematonta duurisävelmää (mp3-näyte*):


 

BWV 179 on Bachin ensimmäiseltä Leipzigin kesältä 1723. Tämän vuosikerran alkupuolen kantaateille tyypillisesti kuoro aloittaa painokkaalla motetilla ja päättää koraalilla, jossa myös on rytmistä alleviivausta: "Erbarme dich, erbarme dich, Gott, mein Erbarmer, über mich!"

BWV 113 kuuluu vuoden 1724 koraalikantaatteihin. Bartholomäus Ringwaldtin kahdeksansäkeistöinen katumusvirsi (meillä virsi 278) on teoksen kehyksinä sellaisenaan, ja myös virren toinen säkeistö on alton soolokoraalina koraalitrioksi sovitettuna. Kantaatin neljäs säkeistö rakentuu virren neljännen säkeistön pohjalta basson resitatiiviksi, johon tuntematon tekstin koostaja on runoillut kommentoivia lisäsäkeitä; ks. tästä lisää erityistä-sivulta! Muut virren säkeistöt on runoiltu vapaammin eri äänialojen aarioiksi. Teoksen suomennos on julkaistu Juhani Haapasalon kirjassa Tekstimotetista kantaattiin (Ostinato Oy). Ks. myös erityistä-sivun suomenkielistä esimerkkiä!


* Näyte BWV 199 on Bachin kantaattien kokonaislevytyksestä (Hänssler Classic, CD MM 4060-2), esiintyjinä Arleen Augér, sopraano, Hans Eurich, alttoviulu, ja Bach-Collegium Stuttgart, joht. Helmuth Rilling.