Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

11. sunnuntai helluntaista

Bachin kantaatit

11. sunnuntaille helluntaista on säilynyt kolme Bachin kantaattia:
- Schauet doch und sehet, ob irgend ein Schmerz sei (BWV 46)
- Nimm vom uns, Herr, du treuer Gott (BWV 101)
- Herr, deine Augen sehen nach dem Glauben (BWV 102)

BWV 46 on Bachin ensimmäisen Leipzigin kesän kantaatteja. Sen lähtökohtana on päivän evankeliumi, jossa kerrotaan, kuinka Jeesus itki surressaan Jerusalemin kohtaloa. Tuntemattoman kantaattirunoilijan teksti alkaa tähän viitaten Vanhan testamentin Valitusvirsien jakeella (Val. 1: 12): "Pysähtykää, katsokaa! Onko kipua sen kivun vertaista, joka on kannettavakseni pantu? Herra rankaisi minua hehkuvan vihansa päivinä." Tämä tuo päivän evankeliumin koskemaan jokaista kuulijaa; vähän myöhemmin alton resitatiivi muistuttaakin: "ja nicht ein, es sei Jerusalem allein" (kyse ei ole vain Jerusalemista).

Kantaatin taidokkaan ja ilmaisuvoimaisen kuoroavauksen musiikin Bach siirsi aikanaan h-mollimessuun tekstittäen sen uudelleen latinaksi Qui trollis peccata mundi (joka kannat maailman synnin).

BWV 101 on koraalikantaatti vuodelta 1724. Martin Möllerin seitsensäkeistöinen katumusvirsi, jonka sävelmä on tuttu Lutherin Isä meidän -virrestä (Vater unser im Himmelreich) on kantaatin runkona osin sellaisenaan, osin kommentoivia tekstilisiä saaneena tai uudelleen runoiltuna. Kantaatti on julkaistu myös suomennettuna Suomen Kanttori-urkuriliiton aineistoissa (SKUL 12).

BWV 102 on vuodelta 1726, jolloin Bachin tiedetään esittäneen useita pikkuserkkunsa Johann Ludwig Bachin kantaatteja. Herr, deine Augen sehen onkin muodoltaan samanlainen kuin J. L. Bachin kantaatit: Vanhan testamentin teksti aloittaa ja Uuden testamentin teksti päättää kantaatin ensi puoliskon, ja saarnan jälkeen laulettu jälkipuolisko päättyy kaksisäkeistöiseen koraaliin.