Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Sexagesima

Bachin kantaatit

2. sunnuntaille ennen paastonaikaa on säilynyt kolme Bachin kantaattia:
- Gleich wie die Regen und Schnee (BWV 18)
- Leichtgesinnte Flattergeister (BWV 181)
- Erhalt uns, Herr, bei deinem Wort (BWV 126)

BWV 18 on sävelletty Weimarissa, viimeistään vuonna 1715. Kantaatin tekstin on koonnut ja runoillut Erdmann Neumeister vuonna 1711. Teos alkaa soitinsinfonialla, jota seuraa basson ariosomainen resitatiivi päivän Vanhan testamentin tekstiin "Niin kuin sade ja lumi tulevat taivaasta…" (Jes. 55: 10 - 11). Myös seuraava osa on resitatiivi, jossa tenori ja basso vuorottelevat, mutta nyt tekstiä jäsentää kertosäkeinen kuoron osuus, joka päättyy litania-rukouksen pyyntöön "Erhör uns, lieber Herre Gott!" (Kuule meitä, laupias Herra Jumala).

Kantaatin ainoa varsinainen aaria (sopraano) johtaa päätöskoraaliin, virren Durch Adams Fall päätössäkeistöön (virsi 264). Kantaatin soittimisto on poikkeuksellinen: matalien jousien yllä soi kaksi nokkahuilua, mikä tuo mieleen Bachin varhaisen hautajaiskantaatin Actus tragicus (ks. lisää pyhäinpäivän Bach-sivulta).

BWV 181 on Bachin ensimmäiseltä Leipzigin virkavuodelta helmikuulta 1724, mutta kantaatti saattaa olla aiemman maallisen kantaatin parodia. Rakenteeltaan yksinkertainen teos (aaria - resitatiivi - aaria - resitatiivi - päätös) etenee solistisesti aina päätöskuoroon asti, jossa soittimistokin vasta on kokonaisuudessaan mukana.

BWV 126 on koraalikantaatti (vuodelta 1725), jonka taustalla on kyllä useampikin virsi ja runoilija, sillä juuri Lutherin virren Erhalt uns, Herr jatkoksi tavattiin virsikirjoissakin liittää vanha rauhanrukous Verleih uns Frieden, johon puolestaan Johann Walter oli runoillut jatkoksi rukouksen esivallan puolesta. (Suomalaisessa virsikirjassa nämä virret ovat erillisinä numeroin 190 ja 586.)

Kantaatin alun ja päätöksen lisäksi Lutherin virren kolmas säkeistö on sellaisenaan mukana, jaettuna säe säkeeltä alton ja tenorin resitatiivin sisään ilmaisukkaaksi duettokoraaliksi.

Teosten nuotit, tekstit ja äänitteet ovat saatavilla ja kuultavissa bach-cantatas -nettisivustolla.