Etusivu
Tietoa seurasta
Aiemmin tapahtunutta
Artikkeleita
Julkaisut
Linkkejä

Aiemmin tapahtunutta


Torbjörn Axner väitteli Uppsalassa aiheenaan Ordo Missae – Missalen och missaletillägg i svenska kyrkan 1942–1967
Lue lisää Aktuellt-sivulta!


Hymn - Song - Society
1.-4.10.2014 yhteispohjoismainen hymnologian konferenssi Espoon Hanasaaressa
Tapahtuman järjestävät: NordHymn, Helsingin Yliopisto, Helsingin taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Itä-Suomen yliopisto, Åbo Akademi, Hymnologian ja liturgiikan seura ja Kirkon Tutkimuskeskus. Tapahtuman kotisivut avaat tästä.

NORDIC HYMNOLOGICAL RESEARCH NETWORK NORDHYMN
First call for papers: A conference in Espoo & Helsinki, Finland

 
Hymn – Song – Society
Wednesday 1st to Saturday 4th, October 2014
 
The Nordic/Baltic conference will draw together academic researchers and scholars on church music, theology, religious education, history, social sciences, and cultural studies. Presentations at the conference will range widely over hymnological, musicological and societal topics.
The conference is organized by the Nordic Hymnological Research Network NordHymn in collaboration with the University of Helsinki, the University of the Arts Helsinki / Sibelius Academy, the University of Eastern Finland, the Åbo Akademi University, the Finnish Society for Hymnology and Liturgy, and the Lutheran Church Research Institute.
The conference will be held at the Hanasaari Swedish-Finnish Cultural Centre in Espoo with parts of the programme in Helsinki. The programme includes lectures, workshops and short presentations by the participants. There will also be two music events, one at the Helsinki Music Centre and one in the Rock Church in Helsinki.
The Nordic Hymnological Research Network NordHymn was founded in 1988. Its aim is to strengthen interdisciplinary research on hymns and spiritual songs in the Nordic countries. This time also Baltic researchers are invited to the conference.
Call for papers
There will be an opportunity to present short research papers on subjects broadly related to the conference theme. If you are interested in presenting a paper, please contact Ms Tiina Ikonen, University of Helsinki, tiina.h.ikonen@helsinki.fi, by 15th January 2014.
The full call for papers will be available later in September 2013 including information about the programme, registration and accommodation. The conference website will also be opened in September 2013.

On behalf of the organizing committee
Tapani Innanen
Senior Lecturer in Religious Education, Adjunct Professor
Faculty of Theology
University of Helsinki

_ _ _


Jumalanpalvelus ja estetiikka -seminaari 26.-27.3. Helsingin Musiikkitalossa
Taideyliopisto ja Hymnologian ja liturgiikan seura järjestivät Jumalanpalvelus ja estetiikka -seminaarin 26.–27.3.2014 Helsingin Musiikkitalon Organo-salissa (tästä avaat pdf-muotoisen ohjelman). Seminaarin aineisto tullaan julkaisemaan seuraavassa vuosikirjassa tammikuussa 2015.

_ _ _

Uusin julkaisumme

HYMNOS 2013 -vuosikirja on ilmestynyt

Mikael Agricolan ja suomen kielen päivänä 9.4.2013 julkaistiin Hymnologian ja liturgiikan seuran uusin vuosikirja HYMNOS 2013. Se on samalla tammikuussa 60 vuotta täyttäneen Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian professori Jyrki Knuutilan juhlakirja ”Olavin ja Mikaelin jalanjäljissä”.

Aikaisempiin vuosikirjoihin verrattuna HYMNOS 2013 on poikkeuksellisen laaja, runsaat 350 sivua. Se koostuu eri tutkijoiden kirjoittamista 26 tieteellisestä artikkelista. Kirjoittajien joukossa on useita Hymnologian ja liturgiikan seuran jäseniä. Kronologisesti varhaisimmat artikkelit käsittelevät keski- ja reformaatioaikaa sekä 1600-lukua. Enemmistössä artikkeleista käsitellään 1900-luvun loppupuolen ja 2000-luvun teemoja käytännöllisen teologian eri osa-alueiden näkökulmista.

Suurin osa teoksen aihepiireistä liittyy hymnologiaan ja liturgiikkaan. Mukana on virsien ja muun musiikin tarkastelua, samoin kirkollisten toimitusten, kirkkotilan ja sen esineiden, jumalanpalveluksen sekä saarnan ja muun kirkollisen viestinnän tutkimusta.

Tieteellisillä mittareilla arvioituna yhdeksän juhlateoksen artikkelia on hyväksytty referee-arvioinnissa tieteellisiksi tutkimusartikkeleiksi. HYMNOS-vuosikirjoissa on siirrytty tieteelliseen vertaisarviointiin.

Juhlakirjan ovat toimittaneet Tapani Innanen, Teija Pitkänen ja Timo Åvist.

Hymnologian ja liturgiikan seuran jäsenet saavat teoksen vanhan tavan mukaan jäsenmaksuaan vastaan.

Kirjan hinta on 25€ + postikulut. Kirjaa voi tilata osoitteesta
hls.seura@gmail.com


LITURGISEN UUDISTUKSEN HAASTEET
Hymnologian ja liturgiikan seuran järjestämä seminaari
torstaina 11.4.2013 klo 15-18
Helsingissä Ruoholahden kappelissa
(Selkämerenkuja 1)
Pääset kappeliin kätevästi metrolla tai raitiovaunulla nro 9.

Seminaari on ilmainen ja kaikille avoin. Ilmoittautuminen 8.4.2013 mennessä sähköpostitse:
hls.seminaari@gmail.com

Seminaarin puheenjohtajana toimii teol.tri Ermo Äikää

15.00  Seminaarin avaus
 Dosentti Jaakko Rusama
           
15.05  Facies Domini -perinteemme ja liturginen uudistus
 Prof. Jouko Martikainen
 Keskustelu

15.45 Ylhäältä vai alhaalta päin ohjautuva liturgia?
Aaltoliikettä suomalaisessa luterilaisessa liturgiassa viime vuosikymmenillä.
Teol.tri Sini Hulmi
Keskustelu

16.30 Kahvitauko

16.45 Merkityksellinen jumalanpalvelus kirkossakävijälle. Tapaustutkimuksena Tuusulan seurakunta
Teol.lis. Ann-Maarit Joenperä                   
Keskustelu

17.15 Liturgisen tanssin pitkä historia lyhyesti
Dosentti Tapio Lampinen
Keskustelu

17.50 Liturginen rukoushetki

Seminaarin jälkeen on HLS:n kevätkokous. Kokouksessa jäsenet saavat uunituoreen ja tuhdin HYMNOS 2013 -vuosikirjan, joka tulee painosta juuri ennen seminaaria.

– – –

Missale Aboense ja keskiajan mielenmaisema tutuksi
luentosarja Turussa huhti-toukokuussa 2013

Jokavuotinen Keskiajan Turku –tapahtuma kesäkuun puolivälissä vie satatuhatta kävijäänsä tänä vuonna vuoteen 1489, jolloin Maunu Särkilahti on vasta aloittanut Turun piispana ja Turun messukirja Missale Aboense, ensimmäinen Suomea varten painettu kirja, on juuri valmistunut.

Osa Keskiajan Turku –tapahtumaa on Tuomiokirkossa ja sen ympäristössä järjestettävä Keskiajan Turku Tuomiokirkossa.

Keskiajan Turku –tapahtuman tekijöille – markkinanäytelmän näyttelijöille - järjestetään taustoittava luentosarja vuoden 1489 Turusta. Luentosarja pidetään seurakuntien toimitalon 2. kerroksen kokoussalissa ja luennot ovat avoimia kaikille.

Keskiajan Turusta luennoi keskiajan tutkija ja kulttuurihistorian opettaja Tom Linkinen.

 • ke 24.4. klo 17.00-18.30: "Keskiajan Turku ja Turku 1400-luvun lopulla"
 • ma 29.4. klo 17.00-18.30: "Keskiajan lopun monenmoisia ihmisiä ja ihmisten välisiä suhteita"
 • ti 7.5. klo 17.00-18.30: "Missale Aboense ja keskiajan lopun kirjallinen kulttuuri"
 • ke 15.5. klo 17.00-18.30: "Keskiaikainen mielikuvitus: helvettiin ja taivaaseen ja yksisarvista unohtamatta"


Luennot järjestää Turun Suurtorin Keskiaika ry, jonka kanssa yhteistyössä Keskiajan Turku –tapahtumaa rakennetaan.
www.keskiajanturku.fi

– – –

Paul Gerhardtin seitsemän tervehdystä Ristiinnaulitulle
Paul Gerhardt: Passions-Salve an die Gliedmassen Christi
Pekka Kivekäs tutustuttaa uusiin Gerhardt -virsisuomennoksiinsa.
Kuoro ja Sirkku-Liisa Niemi laulattavat.
Rekolan Pyhän Andreaan kirkossa
keskiviikkona 20.3.2013 klo 19.00
(Pyhän Andreaan kirkko, Kustaantie 22, Vantaa)

– – –

MELCHIOR VULPIUS: MATTEUS-PASSIO
- Suomen "ensimmäinen" passio palaa Turun tuomiokirkkoon
Turun tuomiokirkossa hiljaisella viikolla pidettävässä iltavesperissä esitetään Melchior Vulpiuksen Matteus-passio, jota voidaan pitää Suomen passioperinteen alkulähteenä. Varhaisten kirjallisten lähteiden perusteella voidaan sanoa, että tiettävästi ensimmäinen Turun tuomiokir kossa esitetty moniääninen kirkkomusiikkiteos, joka voidaan nimetä sekä säveltäjän että teoksen mukaan, on ollut saksalaissyntyisen Melchior Vulpiuksen (n. 1570-1615) Matteus-passio.
Vulpiuksen passio on toden näköisesti myös ensimmäinen ylipäänsä Suomessa esitetty teos, joka voidaan nimetä edellä kuvatulla tavalla.

Passio on 1600-luvulla kulkeutunut Suomeen ja siitä on olemassa varhaisia kopioita 6-7 kappaletta, joista tunnetuin lienee kanttori Johannes Urnoviuksen muokkaamaa versio. Vulpiuksen Matteus-passio on mitä ilmeisimmin sävelletty vuonna 1613, mikä tarkoittaa sitä, että teos täyttää tänä vuonna 400 vuotta.

Vulpiuksen passion historiallinen tausta Turussa ja teoksen syntymästä kuluneet tasavuodet ovat innoittaneet Kuninkaantien muusikoita tarjoamaan yleisölle mahdollisuuden kuulla tämän mielenkiintoisen teoksen sen juhlavuonna. Tästä syystä Kuninkaantien muusikot on sisällyttänyt Melchior Vulpiuksen Matteus-passion vuoden 2013 ohjelmaansa ja se esitettään Turun tuomiokirkossa hiljaisella viikolla pidettävässä iltavesperissä, jonka toimittaa pastori Miika Ahola. Passioesitys toteutetaan yhteistyössä Turun tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.

Esityksestä tulee muodostumaan yleisölle ainutlaatuinen kokemus historiallisesta jumalanpalveluksesta Turun tuomiokirkossa vuonna 1672, jolloin Vulpiuksen passio on kuultu Suomessa mahdollisesti ensimmäisen kerran.

Melchior Vulpius: Matteus-passio 400 vuotta
Turun tuomiokirkko, Iltavesper ke 27.3.2013 klo 18.00

Melchior Vulpiuksen Matteus-passio esitetään Turun lisäksi myös Loimaalla 20.3., Nousiaisissa 24.3. ja Perniössä 29.3. Lisätietoja:
www.kuninkaantienmuusikot.fi.
Kuninkaantien muusikot on turkulainen ammattimuusikoista koostuva barokkiorkesteri ja kuoro, joka on erikoistunut eurooppalaisten säveltäjien teosharvinaisuuksien esittämiseen. Sen taiteellinen johtaja on kapellimestari Markus Yli-Jokipii.


– – –

YKSI KRISTUS, MONTA LAULUA
- ekumeeninen laulutilaisuus 19. marraskuuta
Seura järjestää maanantaina 19.11.2012 klo 18.00 ekumeenisen laulutilaisuuden Helsingin Vapaakirkon kirkkosalissa (Annankatu 1, Helsinki).

Eri kirkkokuntien virsi- ja laulukirjat heijastavat toisistaan poikkeavia uskontulkintoja, mutta samalla samaa uskoa. Esittelyjen ja yhteisen laulamisen avulla tutustutaan neljään virsi- ja laulukirjaan sekä kirkkolauluperinteeseen.
Alustajina toimivat Kaarina Koho katolisesta kirkosta, Pentti Kuismanen Vapaakirkosta, Sirkku-Liisa Niemi luterilaisesta kirkosta ja Elisabet Petsalo Ortodoksisesta kirkosta.
Toivomme näihin ekumeenisiin laulajaisiin paljon väkeä. Tilaisuus on kaikille avoin ja siihen on vapaa pääsy.


Seuran syyskokous

on maanantaina 19.11. klo 17.00
Helsingin Vapaakirkon seurakuntasalissa (Annankatu 1, katutaso) ennen ekumeenista laulutilaisuutta.
Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset syyskokousasiat, joihin kuuluvat toimihenkilöiden valitseminen, jäsenmaksun suuruudesta päättäminen ja toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen. Hallituksen esitys toimintasuunnitelmaksi 2013 lähetetään kaikille sähköpostilaatikon omistaville jäsenille ennen kokousta. Tervetuloa kaikki jäsenet!

Uusin julkaisumme
Hymnos 2011 - Virsi suomalaisessa kulttuurissa
on ilmestynyt
Voit tilata kirjaa osoitteesta hls.seura@gmail.com 20 euron hintaan (sisältää postikulut!).

HYMNOS 2011 Virsi suomalaisessa kulttuurissa
Toim. Jaakko Rusama. Vantaa 2012, 136 sivua.

Sisältö:
Kaisa Häkkinen: Virren kieli
Anneli Asplund: Elias Lönnrot ja virsi
Pekka Kivekäs: Virsi aikansa kuvana
Taru Kolehmainen: ”Jumala ompi linnamme” vuosisatojen halki
Vesa Kurkela: Jumala ompi linnamme. Yhteiskunnallinen virsi ja sen suomalainen reseptiohistoria
Reijo Pajamo: Suomalainen virsisävelmä
Jorma Hannikainen: Virren sävelmä
Jørgen Kjærgaard: Virret modernissa yhteiskunnassa. Tanskalainen näkökulma


– – –

VIRON JA SUOMEN VIRSISILTA
Seminaari Viron ja Suomen yhteisestä virsiperinteestä

Alppilan kirkossa, Kotkankatu 2, Helsinki, torstaina 12.4.2012 klo 12-16.
Seminaariin on vapaa pääsy.
lmoittautumiset 4.4.2012 mennessä sähköpostilla hls.seminaari(at)gmail.com

Järjestää Hymnologian ja liturgiikan seura yhteistyökumppaneina Tuglas-seura, Sibelius-Akatemia, Kirkkohallitus, Helsingin seurakuntien vironkielinen työ ja Kallion seurakunta.

OHJELMA

Klo 12.00 Seminaarin avaus
Toiminnanjohtaja Juhani Salokannel, Tuglas-seura
Dosentti Jaakko Rusama, Hymnologian ja liturgiikan seura

Klo 12.15 Yhteinen lauluperintömme
Emerituspappi Ivar-Jaak Salumäe, Tallinna
Keskustelu

Klo 13.45 Konsertti
Yhteisiä virsiä soittaen ja laulaen
Urkurit Ene Salumäe ja Vivika Oksanen sekä
lauluryhmä SÄDE ja Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin opiskelijoita.

Klo 14.30 Kahvi

Klo 15.00
Viron ja Suomen virsikirjojen sävelmistöjen vertailua, professori Erkki Tuppurainen
Tulevaisuuden näköaloja, Ivar-Jaak Salumäe
Keskustelu

Klo 15.50 Seminaarin päätös
Jaakko Rusama


Kuvassa Ivar-Jaak Salumäe (vas.) yhdessä seminaaria järjestämässä olleen Markku Kilpiön kanssa. – – –

Miten nykyinen virsikirja syntyi?

Leevi Ruonakoski teki keväällä 2012 Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielman aiheesta ”Virsitekstien muotoutuminen virsikirjaehdotuksesta vuoden 1986 virsikirjaan”. Kirkon tutkimuskeskus on julkaissut tutkielman www-julkaisusarjassaan, nro 30 (Tampere 2012). Tutkielma on helposti luettavissa sähköisessä pdf- muodossa osoitteesa: www.sakasti.evl.fi/verkkojulkaisu30. Tutkielma liittyy kiinteästi Kirkkohallituksen ja Kirkon tutkimuskeskuksen virsitutkimushankkeeseen.
Tutkielmasta käyvät elävästi ilmi ne käänteet, mitkä liittyivät vuosina 1973-1986 valmisteltuun virsikirjaan. Eri alojen asiantuntemusta käytettiin välillä paljon – ja joskus vähän vähemmän! Virsikirjakomitean ja kirkolliskokouksen virsikirjavaliokunnan lähestymis- ja työskentelytavat poikkesivat toisistaan. Odotuksia ja toiveita oli paljon. Saatiinko kirkolliskokouksen hyväksymään virsikirjaan mukaan kaikille kaikkea?
(Lienee jo korkea aika luopua puhumasta "uudesta virsikirjasta"; nykyinen virsikirja syntyi ennen kuin tämän tutkimuksen tehnyt Leevi Ruonakoski.)

Katolinen laulukirja Cantemus on julkaistu
Katolinen kirkko Suomessa on 11.8.2012 julkaissut laulukirjan,  "Cantemus. Helsingin katolisen hiippakunnan laulukirja". Sen on toimittanut Helsingin hiippakunan liturginen toimikunta ja julkaissut Katolinen tiedotuskeskus. Laulukirjassa on 314 laulua, joiden joukossa numeroituina myös messun useita laulettuja osia. Laulukirjassa on mm. 49 laulua, jotka ovat peräisin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Virsikirjasta 1986 tai vuoden 1938 virsikirjasta. Joihinkin 
luterilaisten virsikirjojen virsiin on tehty Kirkon keskusrahaston luvalla katolisia tekstimuutoksia.
25 € maksavaa Cantemusta voi tiedustella Katolisesta tiedotuskeskuksesta. Sitä myydään myös Katolisessa kirjakaupassa (www.katolinenkirjakauppa.net).

Uusi Hedberg -kirja Seppo Suokunnakselta
Hedbergin elämäkerran "Evankelisen liikkeen isä F.G. Hedberg 1811-1893"  200-vuotisjuhlavuonna 2011 kirjoittanut Suokunnas on julkaissut kesäkuussa 2012 uuden kirjasen "Hengellinen riemulaulu Andelig Fröjde-Sång -  F.G.Hedbegrin kirjoittamat, muokkaamat ja julkaisemat hengelliset laulut".
Kummankin kirjan julkaisija on Aurinkokustannus. (Elämäkerran painos on loppu, mutta muutama kappale saattaa löytyä SLEY:n toimistosta anna.poukka(at)sley.fi).

Den signade dag -virrestä tutkimus
Anders Piltz (dominikaanipappi ja Lundin yliopiston latinan kielen emeritusprofessori),
”Den signade dag, Den nordiska dagvisans ursprungsfunktion, Texter, analyser, hypoteser”,
Scripta  Ecclesiologica Minora 14, Kyrkovetenskapliga publikationer,  Skellefteå: Artols 2012.

Virret esillä Luther-tutkijoiden kongressissa

Helsingissä 5.-11.8.2012 pidetyssä merkittävässä kansainvälisessä Luther-tutkijoiden kongressissa yhden seminaarityöskentelyn aiheena oli Lutherin virsien merkitys. Seminaarin johti Bostonin yliopiston kirkkohistorian apulaisprofessori Christopher Boyd Brown. Seminaarissa käsiteltiin usean tutkijan voimin Lutherin virsien luonnetta runouden, musiikin ja teologian näkökulmmista. Tavoitteena oli tarkastella erityisesti Lutherin virsien erityisluonnetta ja niiden teologista ja sosiaalista merkitystä. Christopher Brown julkaisi vuonna 2005 merkittävän tutkimuksen "Singing the Gospel: Lutheran Hymns and the Success of the Reformation", Harvard Historical Studies 148, Cambridge, Mass.: Harvard University Press.Terveisiä Romaniasta, jossa pidettiin hymnologian kansainvälisen työjärjestön (IAH) konferenssi heinäkuussa 2011. Kuvassa suomalaisia osanottajia puutarhoistaan kuuluisassa Timisoarassa: Jocke Hansson, Sirkku-Liisa Niemi, Erkki Tuppurainen ja Martti Laitinen. Kirkkomusiikin jatkotutkintoa tekevä Martti Laitinen oli konferenssin nuorin esitelmöijä.
Soi kunniaksi Luojan
– 50 vuotta Reijo Pajamon virsi-iltoja
Professori Reijo Pajamo juhlii Temppeliaukion kirkossa tiistaina 18.10. klo 19.00. Silloin tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun Reijo Pajamo piti ensimmäisen, juonnetun virsi-iltansa Nurmeksen maalaiskunnan Saramon kansakoulussa. Sittemmin virsi-iltoja on ollut yli 1000 kirkoissa, seurakuntakodeissa… ja on hän puhunut “virsievankeliumia” mm. Helsingin Seurahuoneellakin!
Temppeliaukion kirkon tilaisuudessa Reijo Pajamo esittelee ja laulattaa virsiä, Tapio Tiitu soittaa urkuja ja Laulu-Miesten seniorikuoro “Urisevat ukot” esiintyy Pajamon ja Matti Hyökin johdolla.
Tilaisuuden jälkeen julkistetaan Pajamon uusin kirja “Joululaulujen kertomaa”.  Reijo Pajamo, seuramme perustajajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja, kutsuu tilaisuuteen erityisesti HLS:n jäseniä ystävineen.


Virsi yhteiskunnan peilinä
Pekka Kivekäs 6.10. klo 18-19.30 Tikkurilassa

Pekka Kivekäs luennoi Vantaan aikuisopiston ja Tikkurilan seurakunnan yhteisessä luentosarjassa "Toisin silmin" Vantaan opistotalolla, Lummetie 5. Opistotalo on lähellä Tikkurilan asemaa, joten junalla pääsee helposti.

– – –

IAH:n, kansainvälisen virsitutkimusseuran konferenssi
24.-29.7.2011 Timisoarassa (Temesvar) Romaniassa

IAH:n joka toinen vuosi järjestämä konferenssi pidetään tänä vuonna Romaniassa.
Teemana on ”Virsikirjan tulevaisuus”. Seminaarien lisäksi konferenssiväki viettää antoisaa, ekumeenista jumalanpalveluselämää. Konferenssin kielet ovat saksa ja englanti. Seuran hallitus suosittelee tätä konferenssia lämpimästi, vaikka matkanjärjestäjiksi emme voi ryhtyä. Ilmoittautuminen on käynnissä.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen  www.iah.ro

– – –

Nordhymnin ja Norjan hymnologisen seuran
VIRSISEMINAARI KESÄKUUSSA Trondheimissa
Salmeseminar og generalforsamling 7.-8. juni i Trondheim

I år arrangerer Norsk hymnologisk forening (NHF) felles faglig seminar sammen med Nordhymn, den nordiske hymnologiske sammenslutning (www.teol.lu.se/nordhymn) som gjester Trondheim for første gang. Hovedtemaet er "Norsk salmebok 2013". Seminaret skal holdes ved Pilegrimsgården i Trondheim. Overnatting (enkel, men grei standard med frokost) er også på Pilegrimsgården, se www.pilegrimsgarden.no. Vi skal ellers benytte muligheten til å besøke Nidarosdomen og flere andre kirker.
Med temaet "Norsk salmebok 2013" skal første utkast av Den norske kirkes nye salmebok (som i hovedsak vil være tilgjengelig) granskes fra flere vinkler. Prosjektgruppens leder Vidar Kristensen vil holde hovedforedraget. Ulike utfordringer og problemstillinger vil bli drøftet av to opponenter, Thröstur Eiriksson og Jan Hermansson. Den eminente svensk-finsk hymnolog Karl-Johan Hansson vil foredra om et nytt forskningsprosjekt, salmesang blant barn og unge i Finland. Ellers på programmet står en salmekveld, tidebønner og tid til gjensidige utvekslinger.

– – –

Näin naapurissa – virsikirjatyöskentelyä Ruotsin kirkossa

Ruotsalainen hymnologi, Lundin yliopiston emeritusprofessori Sven-Åke Selander vierailee Helsingissä.
Selander on tutkinut virttä erityisesti koulumaailmassa, julkaissut useita hymnologisia teoksia ja on ollut keskeinen toimija yhteispohjoismaisessa virsitutkimushankkeessa (Nordhymn). 
Selander kertoo Ruotsin kirkon virsikirjatyöskentelystä, erityisesti niistä kokemuksista, joita on saatu toimittamalla Psalmer i 2000-talet –virsikirja.

Sven-Åke Selander: Psalmforskning i framtiden
Torstaina 17.11.2011 klo 19.00
Tomas kyrka (Meilahden kirkon yhteydessä, Pihlajatie 16, Helsinki).
Tilaisuuden järjestää Hymnologian ja liturgiikan seura yhteistyössä Tomas församlingin kanssa.
Ilmoittautuminen 11.11. mennessä hls.seminaari@gmail.com

Hymnologian ja liturgiikan seuran syyskokous
pidetään torstaina 17.11.2011 klo 18.15
Tomas kyrkanissa, joka sijaitsee Meilahden kirkon yhteydessä (Pihlajatie 16, Helsinki)
Syyskokouksen asioita ovat seuran toimihenkilöiden valitseminen ja toimintasuunnitelman hyväksyminen vuodeksi 2012. Tervetuloa!


– – –

VIRSI SUOMALAISESSA KULTTUURISSA
Tiistaina 5. huhtikuuta 2011 klo 9.00–16.00
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Hallituskatu 1, Helsinki.


Esitelmien pitäjät ovat MuT (hc) Anneli Asplund, professori Jorma Hannikainen, professori Kaisa Häkkinen, lehtori Pekka Kivekäs, maisteri Taru Kolehmainen, professori Vesa Kurkela, dosentti Tuomas M.S. Lehtonen, virrentekijä Jaakko Löytty ja professori Reijo Pajamo. Puheenjohtajana toimii dosentti Jaakko Rusama. Seminaarissa käsitellään monipuolisesti ja -tieteellisesti virren asemaa suomalaisessa kulttuurissa, mm. kirjallisuuden, musiikin, teologian ja sosiologian näkökulmista. Seminaarin järjestävät Hymnologian ja liturgiikan seura ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on kaikille avoin. Toivomme kuitenkin ilmoittautumisia 30.3. mennessä osoitteeseen hls.seminaari@gmail.com 
Seminaaripäivän 5.4. iltana klo 19.00 Helsingin Vanhassa kirkossa esitetään Pekka Kivekkään käsikirjoittama virsidraama ”Varrella virren”. Siinä virsirunoilijat Iacobus Finno, Hemminki Maskulainen ja Hilja Haahti keskustelevat siitä, millainen virren tulee olla. Vantaan seurakuntien kirkkokuorot ja kanttorit laulattavat moneen tyyliin sovitettuja virsiä.

OHJELMA   5.4.2011

9.00 Aamuvirsi
SEMINAARIN AVAUS
SKS:n pääsihteeri, dosentti Tuomas M.S. Lehtonen ja HLS:n puheenjohtaja, dosentti Jaakko Rusama

Virsi 580
9.15 -9.35 VIRSI AIKANSA KUVANA
Lehtori Pekka Kivekäs      

Virsi 65
9.45–10.05 VIRREN KIELI
Professori Kaisa Häkkinen, Turun yliopisto
           
10.05 KESKUSTELU ja tauko

Virsi 170

10.35  JUMALA OMPI LINNAMME
 Kielen näkökulmasta: maisteri Taru Kolehmainen
 Yhteiskunnallisesta näkökulmasta: professori Vesa Kurkela

11.10 KESKUSTELU

11.30–12.30 RUOKAILUTAUKO

Virsi 72b

12.35–12.55 VIRREN SÄVELMÄ
Professori Jorma Hannikainen

Virsi 121
13.05–13.25  SUOMALAINEN VIRSISÄVELMÄ
Professori Reijo Pajamo

Virsi 572
13.35–13.55  ELIAS LÖNNROT JA VIRSI
 MuT Anneli Asplund

13.55  KESKUSTELU JA KAHVITAUKO

Virsi

14.35–14.55 HENKILÖKUVA: Jaakko Löytty
Runoilija – säveltäjä – perinteen uudistaja

Virsi 571
15.05–15.25  SUVIVIRSI SUOMALAISEN IDENTITEETIN ILMAISIJANA
Dosentti Tuomas M.S. Lehtonen
KESKUSTELU JA SEMINAARIN PÄÄTÖS
       
*  *  *  *  *  *  *

19.00    VARRELLA VIRREN –virsidraama, Vanha kirkko

SEMINAARIN JÄRJESTÄVÄT
Hymnologian ja liturgiikan seura ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

– – –

Hymnologian ja liturgiikan seuran vuosikokous
on maanantaina 28.3. klo 18.30 Rekolan Pyhän Andreaan kirkon kerhohuoneessa (Kustaantie 22, Vantaa).
Kokouksen jälkeen klo 19 Martti Laitinen esitelmöi Ilmari Krohnin virsistä.
Tervetuloa!
– – –

Su 5.12. klo 18.00 Korson kirkko
JOULUN PARHAAT VIRRET JA KORAALIT
Virsiä soitto- ja lauluesityksinä sekä yhdessä laulaen.
Rekolan seurakunnan vokaaliyhtye, Sirkku-Liisa Niemi, urut ja kuoronjohto, Martti Sirviö, urut, Kari Tikkala, harmoni ja Pekka Kivekäs, lausunta. Puhetta johtaa Hannu Taanila. Vapaa pääsy, kolehti Kirkon ulkomaanavulle.

Su 24.10.2010 klo 18.00
Rekolan Pyhän Andreaan kirkossa
Siionin virsien kerrostalo
eli kuinka heränneitten virsikirjaa on rakennettu kolmen vuosisadan ajan.
Rakennushistoriaa selvittää Pekka Kivekäs.
Kustaantie 22, Vantaa. K-junalla pääsee

Ke10.3. 2010 klo 19
Uusia virsiä 2009 - Kirjapajan uusi virsivihko
esitellään
Roihuvuoren kirkossa
Virsivihko sisältää 40 suomennosta ja sävelmää eri puolilta maailmaa, Ruotsista, Norjasta, Islannista. Virosta, Englannista, Kiinasta, Tansaniasta, Australiasta. Virsiä ei ole aikaisemmin julkaistu suomeksi.
  Kääntäjät ovat paikalla kertomassa virsistä. Mukana soitinyhtyeitä. Virsivihkoa saa ostaa paikan päältä, samoin edellistä, Uusia virsiä 2008:aa. Kokoonnutaan Yhteisvastuu-keräyksen merkeissä. Hartauden pitää keräysjohtaja Tapio Pajunen.

– – –

Lähde matkalle Ruotsin Vadstenaan
ja Vretan luostariin 22.-26.4.2010

Hymnologian ja liturgiikan seura on kutsuttu ruotsalaisen sisarjärjestömme Laurentius Petri Sällskapetin (LPS) vieraaksi Vadstenaan elämään gregoriaanista vuorokautta hetkipalveluksia viettäen. Lähtö matkalle on torstaina 22.4. iltalaivalla Turusta ja paluu Turkuun maanantaiaamuna 26.4.. Tukholmasta Vadstenaan matkataan henkilöautoilla (n. 4h). Perjantaina ja lauantaina osallistumme LPS:n ohjelmaan ja sunnuntaina järjestämme omaa ohjelmaa.

Emme vielä tiedä matkan yksityiskohdista emmekä sen hintaa (oletamme max 250e ja ruuat). Matkaamme laivalla ja kahdella autolla, ja tilaa on max kahdeksalle. Kahden hallituksen jäsenen lisäksi tarjotaan nyt paikkoja kuudelle SEURAN JÄSENELLE. Ohessa on aivan kaikki se informaatio, jonka tiedämme. Silti pyydämme jo nyt sitovia ilmoittautumisia seuran osoitteeseen hls.seura@gmail.com. Matkalla tarvitaan ainakin rakkautta rukoushetkiin, hyviä istumalihaksia (automatkat) ja ruotsinkielen taitoa. Yhdellä kuudesta pitäisi olla tilava henkilöauto käytettävissä matkalla. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuneet saavat tarkempaa tietoa heti kun sitä on saatavilla.

Tässä LPS:n järjestämä ohjelma:
GREGORIANSKT DYGN i Vadstena och Vreta Kloster 23–24 april 2010
Laurentius Petri Sällskapet för svenskt gudstjänstliv, Vadstena församling, Vreta Klosters församling, Pilgrimscentrum, Linköpings stift, Kyrkosångsförbundet och Sensus studieförbund inbjuder till inspirationsdagar kring tidegärd och gregoriansk sång i Vadstena och Vreta Kloster 23–24 april 2010. Sångövningarna leds av Peter Wallin och Marie-Louise Beckman, och som föredragshållare medverkar Ulrike Heider och Karin Strinnholm Lagergren, som också svarar för fredagens nattmusik tillsammans med gruppen Gemma.

PROGRAM:
Fredag 23/4                                                                          
10.00  Buss från Vadstena folkhögskola till Vreta Kloster                  
11.00 Gemensam sångövning                             
12.00 Sext                                              
12.30 Lunch                                                   
13.30 Gemensam sångövning                                               
15.00 Vesper
15.30 Kaffe
16.00 Föredrag, Ulrike Heider
17.00 Buss från Vreta Kloster till Vadstena
18.00 Mässa med gregoriansk sång i Vadstena Klosterkyrka
19.00 Middag på folkhögskolan
20.00 Årsmöte med Laurentius Petri Sällskapet
för svenskt gudstjänstliv (församlingshemmet)
21.00 Completorium, följt av nattmusik med vokalgruppen Gemma.

Lördag 24/4
8.00 Mässa på Pilgrimscentrum
9.00 Laudes
9.30 Gemensam sångövning
10.30 Kaffe
11.00 Föredrag, Karin Strinnholm Lagergren
12.00 Sext
12.30 Lunch på folkhögskolan

– – –

Su 14.2. klo 18
Haavamehiläisten lauluja -  tutkimusmatka Sionin Wirsiin 1790."
Matkanjohtajana Pekka Kivekäs,
joka kertoo vanhoista Siionin virsistä. Kanttorit Samuli Korkalainen ja Sirkku-Liisa Niemi sekä Pyhän Andreaan kirkon kuoro laulattavat.
Rekolan Pyhän Andreaan kirkossa, Kustaantie 22, Vantaa
Ilmainen ohjelma. Kolehti Yhteisvastuulle.
Tässä virsiystävien paras laskiaisrieha!

Uudistettu jumalanpalveluksen opas –seminaari
tiistaina 23.11.2010 klo 16.00–18.30
Helsingin tuomiokirkon kryptassa

Piispainkokous uudisti jumalanpalveluksen oppaan yli vuosi sitten. Monia asioita tarkennettiin, mm. ehtoolliskäytäntöä. Nyt on hyvä mahdollisuus keskustella oppaan asioista joukolla. Helsingin tuomiokirkon kryptassa järjestetään tiistaina 23.11. klo 16.00–18.30 seminaari, jonka aiheena on Uudistettu jumalanpalveluksen opas. Oppaan tekemisessä mukana olleet Jari Jolkkonen ja Osmo Vatanen alustavat, ja Suvi-Päivi Koski johtaa keskustelua.  Seminaarin järjestää Hymnologian ja liturgiikan seura yhteistyössä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.
Seminaari on avoin kaikille kiinnostuneille. Mukaan kutsutaan erityisesti kirkkomuusikoita ja teologeja.
Ilmoittautuminen maanantaihin 15.11. mennessä osoitteeseen: hls.seminaari@gmail.com   
Tilaisuuteen kannattaa ottaa mukaan ”Palvelkaa Herraa iloiten – jumalanpalveluksen opas” (hyväksytty piispainkokouksessa 9.9.2009), jota voi tilata Kirkkohallituksen julkaisumyynnistä  http://apostoli2.evl.fi/julkaisumyynti.nsf/start

Seuran syyskokous pidetään ennen seminaaria tiistaina 23.11. Helsingin tuomiokirkon kryptassa klo 15.15.– – –
Kuvassa oikealla seminaarin vieras, tanskalinen Jørgen Kjærgaard, hellehattu päässä pohjoismaisten kollegojen Jaakko Rusaman ja Jacub Reinertin seurassa.

Kuva: Sirkku-Liisa Niemi

Hymnologian seminaari tiistaina
23.3.2010 klo 9-15-12.30
Seminaari pidetään Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa, Aleksanterinkatu 7, 7. kerros, luentosali 7.
Seminaarin pääpuhuja on tanskalainen hymnologi Jørgen Kjærgaard. Hän puhuu tanskalaisesta virsitutkimuksesta otsikolla Hymns in a modern society - a Danish perspective. (Seminaarissa saatavana suomenkielinen käännös!)
Päivän toinen teema on erityisjumalanpalvelus; Pekka Kivekäs ja Korson kanttorit Ursula Hynninen ja Martti Sirviö ovat runoilleet ja sovittaneet Marian ilmestyspäivän kansanmusiikkimessun, jota vietetään 21.3. klo 10 Korson kirkossa. Tekijät kertovat miten messu suunniteltiin ja toteutettiin. Kyseessä on ainutlaatuinen ekskursio messuun, jossa kaikki tehtiin "uusiksi" - liturgiaa kunnioittaen ja perinteitä hyödyntäen.
Hymnologian ja liturgiikan seuran kevätkokous
pidetään ti 23.3. klo 12.30 (seminaarin jälkeen)
Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan luentosalissa 7, Aleksanterinkatu 7, 7. kerros. Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät kevätkokousasiat.

Leiturgian vuosikonferenssi 4.-6.11.2009
Pohjoismainen liturgisen tutkimuksen verkosto, LEITOURGIA, pitää vuosikonferenssinsa 4.-6.11.2009 Ruotsissa Lundin lähellä Åkersbergin hiippakuntakurssikeskuksessa. Konferenssin pääaiheena on ”Kultti ja kulttuuri”. Suomesta esitelmöitsijöinä ovat mukana emeritusprofessori Karl-Johan Hansson ja hiippakuntasihteeri Jan Hellberg.

LEITOURGIAN varapuheenjohtajana toimii Porvoon hiippakunnan hiippakuntadekaani Sixten Ekstrand. www.leitourgia.org


Kaksi seminaaria Turussa
6.11. pidettävässä, mm. Ekumeenisen neuvoston järjestämässä seminaarissa pohditaan saarnan paikkaa ja tehtävää jumalanpalveluksessa.
20.11. vietetään jumalanpalveluksen teemapäivää. Seminaarit ovat ruotsinkielisiä. Lue näistä lisää ruotsinkielisiltä sivuiltamme; klikkaa etusivulta "på svenska" ja yläpalkista "aktuellt".

Virret soivat jazzin, popin ja kansanmusiikin tahtiin YLE TV1:ssä
Virsistä viisi -ohjelmasarja lähetetään marraskuussa sunnuntai-iltaisin television YLE TV1-kanavalla. Ensimmäinen ohjelma on 1.11. kello 19.15 alkaen. Tunnetut muusikot sovittavat ja antavat uuden tulkinnan tutuille virsille.
Yleisö voi osallistua lauluun ja marraskuun ajan äänestää tekstiviestillä omaa suosikkiaan kaikista virsikirjan virsistä. Ohjelmasarjan johtoajatuksena on, että virsi kuuluu kaikille ja elää ajassa. Virtensä esittävät mm. Juha Tapio, Maarit ja Sami Hurmerinta, Veeti Kallio, Iiro Rantala ja Jaakko Kuusisto, Jakaranda sekä Signmark ja Osmo Ikonen.

"Kussakin ohjelmassa kuullaan virsiä eri musiikkityyleillä esiintyjän ja sovittajan tulkinnan ja taustan mukaan. Mukana ovat niin klassinen, jazz, kansanmusiikki kuin kevyempi pop-musiikkikin. Lisäksi joka osassa seurataan yhtä artistia, joka työstää virttään lopulliseen esitysmuotoon”, kertoo ohjelman studio-orkesteria johtava kapellimestari Pekka Nyman.
Ohjelmissa esitetään yhteensä 25 virttä. Äänestäjien kolme suurinta suosikkia esitetään sarjan viimeisessä osassa 1. adventtina.
Virsistä viisi -ohjelmasarjan matkaoppaana on näyttelijä Joni Leponiemi. Tuottajana toimii Hannu Kamppila. Virsiasiantuntijana on Kirkkohallituksen musiikkisihteeri Ulla Tuovinen.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sivuilta löytyy virsikirjan virsiä nuotteineen: www.evl.fi/virsikirja. Ohjelman lähettämisen aikaan YLEn Elävään arkistoon tulevat kaikki virsikirjan virret pysyvästi kuunneltaviksi: www.yle.fi/elavaarkisto.


– – –

Kansainvälisen hymnologian työjärjestön (IAH) konferenssi
järjestettiin heinäkuun lopussa 2009 Puolan Opolessa. Kuvassa osanottajia Suomesta (kaikki HLS:n jäseniä!) Erkki Tuppurainen, Ulla Tuovinen ja Jaakko Rusama.
Jenni Urponen on kirjoittanut konferenssista raportin.

Kuva Sirkku-Liisa Niemi


IAH -KONFERENSSI 2009 -MATKARAPORTTI
Jenni Urponen

KONFERENSSI
25. IAH-Studientagung, Gemeinsame Konferenz mit der HSUSC und HSGBI, ”Wie sollen wir des Herren Lied singen in einem fremden Land?”

JÄRJESTÄJÄ Internationale Arbeitsgemeinschaft für Hymnologie (IAH) yhteistyössä Uniwersytet Opolski: Wydział Teologiczny Uniwesytetu Opolskiego, Instytut Liturgii, Muzyki i Sztuki Sakralnej (Opolen yliopiston teologinen tiedekunta, Liturgian, musiikin ja kirkkotaiteen instituutti)

AIKA JA PAIKKA 26.7.–31.7./2.8.2009 Puola, Opole, Kamien Ślaski

OSALLISTUJAT teologeja, kirkkomuusikoita, teologian, (kirkko)musiikin, kielitieteen ja kirjallisuuden tutkijoita sekä hymnologian harrastajia yhteensä n. 120, paristakymmenestä eri maasta: USA, Slovakia, Saksa, Unkari, Britannia, Norja, Taiwan, Alankomaat, Kanada, Puola, Ruotsi, Slovenia, Australia, Itävalta, (Färsaaret), Suomi, Ranska, Tanska, Romania, Etelä-Afrikka ja Sveitsi.

MUKANA SUOMESTA työalasihteeri Ulla Tuovinen (Kirkkohallitus), HLS:n (Hymnologian ja liturgiikan seuran) puheenjohtaja, dosentti Jaakko Rusama ja HLS:n sihteeri, kanttori Sirkku-Liisa Niemi, professori Erkki Tuppurainen, emeritusprofessori Karl-Johan Hansson sekä kanttori Jenni Urponen (KJM:n virsityöryhmä)

TAUSTAA
Hymnologinen järjestö IAH perustettiin vuonna 1959. Tämä kansainvälinen, ekumeeninen ja poikkitieteellinen virsitutkijoiden järjestö pyrkii edistämään kirkkolaulua mm. myötävaikuttamalla virsi- ja laulukirjojen julkaisemiseen sekä virsitutkimukseen hymnologisten tutkimusprojektien ja julkaisujen välityksellä. IAH toimittaa I.A.H. Bulletin sekä Jahrbuch für Hymnologie und Liturgie -vuosikirjoja. Jäseniä järjestöllä on yli kolmesataa, 32 eri maasta – erityisesti Keski-, Pohjois- ja Itä-Euroopasta. Puheenjohtajana toimii professori Franz Karl Praβl (Itävalta, Graz).

IAH on järjestänyt kansainvälisen tutkimuskonferenssin kahden vuoden välein. Konferenssien aihepiirit ja teemat ovat käsitelleet sekä historiallisia että ajankohtaisia hymnologisia kysymyksiä. Sisarjärjestöjen, HSUSC (Hymn Society in the United States and Canada) ja HSGBI (Hymn Society of Great Britan and Ireland), kanssa konferensseja on pidetty kuuden vuoden välein. Kesällä 2009 vietettiin IAH-järjestön 25. konferenssia 50. vuosijuhlan merkeissä yhdessä sisarjärjestöjen edustajien kanssa. Konferenssin yhdistävänä teemana olivat tällä kertaa kristilliset laulut vainon ja sorron aikoina – laulaminen silloin, kun on vaikea uskoa. ”Kuinka voisimme laulaa Herran lauluja vieraalla maalla?” -otsikko oli lainattu psalmista 137.
Lisätietoa IAH-järjestöstä: http://www.iah.unibe.ch/

KONFERENSSIN PÄÄLUENNOT JA ESITELMÄT
Viikon aikana kuultiin yhteensä yksitoista pääluentoa sekä näiden lisäksi työpajoissa lukuisia lyhyempiä esitelmiä. Kaikki pääluennot jaettiin osallistujille myös kirjallisina versioina (saksaksi ja/tai englanniksi). Luennot tullaan julkaisemaan seuraavan IAH-vuosikirjan yhteydessä. Pääluennoista haluan tässä yhteydessä nostaa mainintana esille kolme. Puolan hymnologiaa käsiteltiin kahdessa luennossa: Joachim Waloszek (ma 27.7.) loi katsauksen Puolan kirkkolaulun historiaan participation actuosa (elävä osallisuus), traditio ja sacrum (pyhyys) -näkökulmista. Luennon aikana nousi usean kerran esille mm. vastakkainasettelu maallisen ja hengellisen, vanhan ja uuden välillä. Antoni Reginek (ti 28.7.) tarkasteli esityksessään puolalaista kirkkolaulua vapauden näkökulmasta, valistuksen ajalta Berliinin muurin murtumiseen (1792–1989). Patrioottiset sävyt ja vapauden kaipuu ovat havaittavissa mm. Fr. Karpioskin (1741–1825) lauluteksteissä. Erityisen ajankohtainen oli Britta Martinin luento (pe 31.7.), joka käsitteli Leipzigissa ennen Berliinin muurin murtumista 1989 vietettyjä maanantairukouksia (Montagsgebete) sekä näiden yhteydessä laulettuja virsiä ja lauluja. Viime mainittu luento herättikin kuulijoiden keskuudessa varsin vilkasta keskustelua lähihistorian tapahtumista, virsien merkityksestä sekä metodologisten lähestymistapojen mahdollisuuksista ja annista hymnologialle. Tutkimusmenetelmäkeskusteluun otti erittäin mielenkiintoisesti kantaa myös Sven-Åke Selanderin esitelmä ”Society – identity – Christian hymn-singing – a challenge to hymnological research”. Työpajojen esitelmien aiheet esittelivät hymnologisen tutkimuksen aihepiirin kirjoa: uudet hengelliset laulut, lyra problematica, Paul Gerhardt, Taiwanin brittiläinen virsikirja, virsitekstit ja käännöskysymykset, uusasiallisuus norjalaisessa koraalissa, saksalaiset sotilaanvirsikirjat jne.

JUMALANPALVELUKSET JA RUKOUSHETKET
Konferenssin aikana vietettiin neljä jumalanpalvelusta: metodistinen sanajumalanpalvelus (ma 27.7.), anglikaaninen iltarukous (ti 28.7.), evankelis-luterilainen ehtoollisjumalanpalvelus (ke 29.7.) ja katolinen messu (to 30.7.). Päivittäin oli mahdollista lisäksi osallistua aamurukoushetkiin, joissa laulettiin niin perinteisiä gregoriaanisia sävelmiä ja virsiä kuin uudempia Taizé-laulujakin. Jumalanpalvelushetkistä jäivät mieleen erityisesti metodistiseen perinteeseen liittyvä sosiaalinen tunnustus (”Das Soziale Bekenntnis der United Methodist Church”) ja tapa laulaa kaikki virret seisten, anglikaaniset moniääniset psalmisävelmät, alankomaalaisen perinteen mukaisesti vietetty evankelinen ehtoollisjumalanpalvelus sekä katolisen messun juhlavat liturgiset puitteet.

VIRSI-ILLAT
Ensimmäisessä virsi-illassa (ma 27.7., järj. IAH) perehdyttiin muutamiin puolalaisiin hengellisiin lauluihin ja virsiin. Iltaan oli koottu kirkkovuoden eri juhliin liittyvistä lauluista niitä, joiden kerrottiin olleen tärkeitä vaikeina aikoina, ja jotka olivat vahvistaneet puolalaisia ahdistuksen vuosina. ”Jokaisen puolalaisen tuntemana ja osaamana” lauluna esiteltiin romanttinen ”Kiedy ranne wstają zorze” (CG 146), joka sisältyy sekä Puolan katolisen kirkon rukous- ja laulukirjaan (nro 152) että evankelisen kirkon virsikirjaan (nro 480). Illan aikana laulettujen sävelten joukossa oli hyvin tuttuja mm. ”Kuului laulu enkelten” -laulu sekä tanssillinen, poloneesirytmin tahtiin etenevä ”Bóg się rodzi” (nro 387/nro 35), uutta hengellistä lauluvalikoimaa edustava ”O Panie, Ty nam dajesz” (nro 281) ja erityisesti kommunistisen vallan aikana vahvasti vertauskuvalliseksi koettu, Jumalan tulemisesta ja hallitsemisesta kertova ”Niech się radują” (nro 354).

Anglikaanisen kirkon lauluihin (ti 28.7., järj. HSGBI) tutustuttiin hienossa ympäristössä: erittäin koristeellisessa, hyvin suositussa pyhiinvaelluskohteessa, Góra św. Anny -luostarikirkossa, joka sijaitsee pienen kylän keskellä. Illan aikana esille nostetut laulut linkittyivät vahvasti psalmiin 137. Laulujen melodiat olivat peräisin juutalaisista, skotlantilaisista, irlantilaisista, englantilaisista ja walesilaisista kansansävelmistä. Erityisen kaunis melodia oli ”Beside the streams of Babylon” -laulussa.

Amerikkalaiseen virsi-iltaan (ke 29.7., järj. HSUSC) oli valittu maantieteelliseksi alueeksi koko Amerikan manner – Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikasta tutuksi tulivat mm. seuraavat vapaudenkaipuun sävelet ”I Want Jesus to Walk with Me”, ”Oh, Freedom”, ”Free At Last”, ”Hemos Cubierto…” ja ”Santo”. Osoittautui varsin haasteelliseksi tehtäväksi mahduttaa Uuden maailman lauluperinteet yhden lauluillan puitteisiin. Tilaisuuteen valittujen laulujen sanoissa heijastuivat vapautuksen teologian ajatukset ja teemat. Siksi ei ehkä liene yllätys, että iltaan sisältyi myös ”We Shall Overcome” -laulu, jonka ohessa laulujen lomassa luettu Julia Esquivelin ”The Lord’s Prayer from Guatemala” -rukous jäivät erityisesti mieleen.

EKSKURSIOT
Opolessa (ke 29.7.) konferenssiväellä oli tilaisuus tutustua mm. tuomiokirkkoon ja kaupungin evankeliseen kirkkoon sekä nauttia perinteinen puolalainen illallinen pappisseminaarissa, paikallisen yliopiston teologisen tiedekunnan (Wydział Teologiczny Uniwersytet Opolski) ruokalassa. Ruokailun lomassa kerrottiin paikallisista pappisopinnoista, opiskelupuitteista ja seminaarin toiminnasta.
Toisella ekskursiolla (la 1.8.) pysähdyttiin Neissessa virsirunoilija J. von Eichendorffin haudalla sekä katedraalissa. Erityisen mieleenpainuva kokemus oli vierailu Schweidnitzin hyvin kauniissa, vuonna 1657 käyttöön otetussa ja yhä paikallisen pienen evankelisen seurakunnan kirkkona toimivassa Friedenskirche-kirkossa. Esitteessä todettiin sen olevan Euroopan suurin puukirkko, johon voi samanaikaisesti kokoontua peräti 7500 sanankuulijaa. Kirkossa laulettiin ”Tut mir auf die schöne Pforte” (EG 166) -virsi, jonka kerrottiin liittyneen aikanaan kaukaa tulleiden kirkkovieraiden matkantekoon. Aikaa päivän viimeiseen etappiin, kulttuurikaupunki Breslau (nyk. Wrocław), tutustumiseen jäi lopulta vain tovi.

TAPAHTUMAN ANTI TS. YHTEENVETOA
Asetin matkan yhdeksi tavoitteeksi löytää vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
1) Mitä on kansainvälinen hymnologinen tutkimus?
2) Minkälaista virsitutkimusta eripuolilla Eurooppaa (maailmaa) tehdään?
3) Millä tavoin poikki- tai monitieteellisiä lähestymistapoja ja metodeita on sovellettu hymnologisessa tutkimuksessa?
4) Löytyykö Euroopasta/maailmalta virsikasvatuksesta kiinnostuneita hymnologeja?

IAH-konferenssin perusteella sai sen käsityksen, että kansainvälinen hymnologinen tutkimus on monin tavoin hyvin kirjavaa ja tieteelliset lähestymistavat vaihtelevat melkoisesti, vaikka tutkimus nojaakin vahvasti hymnologiseen perinteiseen tutkimusperinteeseen. Tässä kontekstissa näyttäisi pohjoismainen, mm. sosiologiasta metodeita ammentava, hymnologinen tutkimus olevan tienraivaajan asemassa, uusia hymnologisia uria avaavana lähestymistapana.
Päivien aikana pohjoismaiset tutkijat järjestäytyivätkin ja keskustelivat uudesta mahdollisesta pohjoismaisesta tutkimushankkeesta (Nordhymn). Näkisin, että tulevaisuuden hymnologiselle tutkimukselle tekisi erittäin hyvää ennakkoluuloton tieteenmetodologinen keskustelu, menetelmien kriittinen tarkastelu sekä kehittäminen. Ei vähiten siitä syystä, että uudet näkökulmat, uudistumishalu ja monipuoliset kysymyksenasettelut saattaisivat tuoda uusia tutkijoita virsitutkimuksen pariin – ja tietenkin ennen kaikkea – nostaa virsistä esille niiden monenlaisia moninaisia puolia. Poikkitieteellistä tutkimusta on toki jo tähänkin mennessä tehty. Näistä tutkimuksista kertoivat mm. kirjallisuustutkija, dosentti Inger Selander, sotilaanvirsikirjaa tutkinut tri Andreas Wittenberg, mm. kirjallisuuden ja virsikasvatuksen tutkimiseen perehtynyt professori Jürgen Henkys, Saksan virsikirjabibliografiaa työstävä Elisabeth Fillmann sekä tri Brita Martini. Pääluentojen yhteydessä kävi ilmi, että onhan naistutkimuskin löytänyt tiensä virsien pariin – mikseivät siis myös muut uudet näkökulmat?

Päiväohjelmat olivat hyvin tiiviitä ja runsaita. Opitun ja koetun sulattelemiseen tuskin jäi aikaa paikanpäällä. Lisäksi monet uudet kontaktit ja käydyt mielenkiintoiset keskustelut mm. entisen Itä-Saksan kirkollisista olosuhteista tai Taiwanin kirkkomusiikin tilasta, sotilaanvirsikirjoista ja virren 170 merkityksestä, Suomen hymnologisesta tutkimuksesta ja sen tulevaisuudesta, koulujen virsiopetuksesta, kirkkomusiikkikasvatuksen professuurista Saksassa, hymnologian metodiikasta jne. antoivat tärkeän lisän konferenssin antiin. Keskusteluiden, luentojen, esitelmien, lauluiltojen, jumalan- ja hetkipalvelusten lisäksi tuttavuutta oli mahdollista tehdä liturgisen tanssinkin kanssa.

Ekumeeninen, välittömyys ja yhteisöllisyys loivat leppoisan ja kotoisan tunnelman, jota kuuli kutsuttavan nk. ”tyypilliseksi IAH-ilmapiiriksi”. Eri puolilta maailmaa, virsien ääreen kokoontuneita hymnologeja yhdisti sama innostus ja ilo – virsien laulaminen, kuunteleminen, tutkiminen, virren aseman, merkityksen ja historian pohtiminen. Moninkertaisesti tuli todettua, että yhteinen laulu luo yhteyttä – eri kristillisten kirkkojen perinteeseen liittyviä virsiä ja lauluja veisattiin vahvasti, innolla, täydestä sydämestä moniäänisesti ja monikielisesti. Erityisen antoisaa oli, että virsiä pyrittiin lähestymään viikon aikana sekä tutkijan objektiivisin silmälasein että subjektiivisesti itse laulamalla ja kokemalla.
Siellä täällä kuuli kysyttävän: ”Missä lymyilevät alle 40-vuotiaat ”nuoret” hymnologit?” Meitä nk. nuoremman polven edustajia oli tällä kertaa paikalle saapunut tusinan verran. Kyselimme myös toisiltamme, miksei IAH:n konferenssikutsu ollut tavoittanut nuorempaa hymnologipolvea, mihin olivat jääneet muut jatkotutkimusta tekevät opiskelijat? Toisaalta – olinhan itsekin kuullut ja sen myötä tiedostanut IAH:n olemassaolon vasta viime keväänä. Haastaisinkin Hymnologian ja liturgiikan seuran tahollaan tiedottamaan suomalaisille hymnologeille sekä kirkkomusiikin ja teologian opiskelijoille ko. järjestön olemassaolosta sekä kannustamaan nuoria tutkijoita osallistumaan jatkossa runsaslukuisammin tuleviin IAH-konferensseihin. Tulevaisuuden virsitutkimusta kehitetään käymällä kansainvälistä hymnologista keskustelua. Vaikka virsitutkijoiden joukko onkin hyvin pieni, kannustaa tietoisuus kansainvälisen tutkijakollegaverkoston olemassaolosta arkiseen työskentelyyn tutkimusaiheen parissa.

KIRJATULIAISIA
Bene cantate ei. Festschrift 50 Jahre IAH. I.A.H. Bulletin Nr. 37/2009. IAH:n juhla(vuosi)kirja on artikkeliteos, joka julkaistiin 50-vuotisjuhlan yhteydessä. Kirjan 26 artikkeleista on kaksi pohjoismaisten kirjoittajien, Erkki Tuppurainen ja Inger Selander, käsialaa.
Droga do Nieba. Katolicki modlitewnik i śpiewnik. Wydawnictwo Świętego Krzyża. Opole 2006. Opolen alueen katolisen kirkon rukous- ja laulukirja.
Weg zum Himmel. Katholisches Gebet- und Gesangbuch. Wydawnictwo Świętego Krzyża. Opole 2007. Sleesian alueen kaksikielinen (puola–saksa) katolisen kirkon rukous- ja laulukirja.
Śpiewnik Ewangelicki. Codzienna modlitwa, pieśo, medytacja, nabożeostwo. 2008. Puolan evankelisen kirkon virsikirja.
Colours of Grace. Gesangbuch der Gemeinschaft Evangelischer Kirchen in Europa (GEKE). Strube Verlag GmbH, München 2006. Kokoelma, joka sisältää virsiä Euroopan eri maista eri kielillä (mm. englanti, saksa, ranska, ruotsi, hollanti, puola, ruotsi, tsekki, espanja, unkari, italia, portugali jne.). Voin suositella lämpimästi kirjaa!

SEURAAVA IAH:n KONFERENSSI
26. IAH-konferenssi tullaan järjestämään heinä–elokuun vaihteessa 2011 Timisoarassa (Temesvar), Romaniassa.

Aikamme Kirkkomusiikkia -festivaali Tapiolan kirkossa 3.-11.10.2009.
www.aikammekirkkomusiikkia.fi

HYMNOS 2009 – Kylmäin maiden ääriin ja leutoon Indiaan
Reijo Pajamon toimittaman seuran vuosikirjan 2009 julkistettiin vuosikokouksen yhteydessä 1.11.2009. Lisää tietoa kirjasta Julkaisut -sivulla. Kirjaa voi tilata 20€ hintaan seuran osoitteesta hls.seura@gmail.com


Uskonpuhdistuksen päivänä 1.11.2009 klo 15.30 pidetään seuran syyskokous Helsingissä Pyhän Sydämen kappelissa, os. Kirstinkatu 1.
Kokouksen jälkeen, klo 16.00
TL Miikka Anttila esitelmöi aiheesta ”Luther ja musiikki”.

Jumalanpalveluskasvatukseen liittyvä seminaari ”Neitsyt Maria ja jumalanpalvelus” pidettiin Helsingissä tuomiokirkon kappelissa 31.3.2009. Alustajina olivat TM Timo Komulainen Kirkkohallituksesta (Neitsyt Maria luterilaisessa jumalanpalvelusperinteessä Suomessa), teol. tri Juha Malmisalo Helsingin seurakuntayhtymästä (Neitsyt Maria kirkkotaiteessa), TK Joona Salminen Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta (Neitsyt Maria kirkon historiassa ja elämässä), Dr Roy Long Northamptonshiresta Englannista (Mary in the Lutheran worship) sekä St Thomas Vocal Ensemble johtajanaan Anna Maria Böckerman.

– – –

Kevätkokous 31.3.2009 klo 13.15 pidettiin Helsingin tuomiokirkon kappelissa.


Seuran toimintakertomukset