ETEENPÄIN

 

Haku

 

 

 

1900-LUVUN MUSIIKKI:
opiskeluohjeet ja tekijät


Pikaohje

Edessäsi on oppimateriaali, joka johdattaa Internet-lukijan viime vuosisadan länsimaisen taidemusiikin historiaan. (Lue tästä lisää materiaalin sisällöstä.)

Sivusto toimii parhaiten Internet Explorerilla, mutta myös Netscape Navigator käy - versioista 4.0 eteenpäin.

Sivuston keskiö ja sisällysluettelo on 1900-luvun ilmiöitä esittelevä kartta (ks. kuva alla). Karttasivulta on pääsy koko aineistoon. Se koostuu neljäksi linjaksi jäsennellyistä artikkeleista joiden sisältämiä termejä on selitetty linkeissä.
Sisältö on siis järjestetty neljään, aina syvemmälle yksityiskohtiin menevään tasoon. Valitset itse, kuinka syvälle haluat mennä:
KARTTA> LINJAT> ARTIKKELIT> TERMIT

 
germaaninen linja
sinfoninen linja
gallialainen linja
eksperimentalismin linja
 
TEE NÄIN:
  1. Lue ensin artikkeli 1900-LUVUN MUSIIKIN LINJAT (klikkaa "eteenpäin" vasemmasta navigointipalkista).
  2. Voit edetä artikkeleihin suoraan kartasta sanoja (ilmiöitä) näpsäyttämällä. Kartalla näkyvien ilmiöiden artikkeleista on vielä erikseen linkit kyseisen ilmiön seurausilmiöihin sekä reaktiivisiin ilmiöihin. Pystyt näin seuraamaan, miten ilmiöt liittyvät toisiinsa.
  3. Tai sitten voi edetä ohjatussa järjestyksessä lukemalla aina yhden linjan artikkelit kerrallaan. Linjat eivät ole toisensa poissulkevia: sama ilmiö on osa useaa kehityslinjaa. Kun olet käynyt kaikki linjat läpi, olet tutustunut koko materiaaliin.

Artikkeleissa esiintyviä termejä ja säveltäjiä on selitetty erikseen aukeavissa ikkunoissa. Nämä termiselitykset löytyvät myös kokonaisuudessaan navigointipalkista näpsäyttämällä.

Kuunteluesimerkit eivät soi tässä materiaalissa tekijänoikeuslainsäädännön ja käytänteiden ollessa vielä muotoutumatta. Levykuuntelua helpottamaan on kuunteluesimerkkeihin liitetty Sibelius-Akatemian kirjaston (Töölönkatu 28, Helsinki) luettelointitiedot.
Soivat näytteet löytyvät klikkaamalla nuottikuvaa.
Soivat esimerkit ja nuottiesimerkit ovat teksteihinsä laatineet Juhani Nuorvala (jn) ja Hannu Pohjannoro (hp).

Ääninäytteiden kuuntelu

Kahden säveltäjän näkökulmaa täydentää - kolmannen säveltäjän, Tapani Länsiön näkökulma. Radiokanava Yle Radio 1:n ja tekijän ystävällisellä luvalla - josta kiitos - olemme liittäneet materiaaliin Tapani Länsiön ohjelmasarjan Uuden musiikin sanat ja salat. Siinä Länsiö esittelee joitakin keskeisiä uuden musiikin termejä.

Länsiön artikkelit löytyvät näpäyttämällä kuvaa. Esittelyt voi sekä lukea että kuunnella.

Antoisia hetkiä 1900-luvun musiikin ilmiöiden parissa!


Ulla Pohjannoro
tuottaja

alkuun | eteenpäin