Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

3. sunnuntai pääsiäisestä

Urut

Virteen 105 on julkaistu Kaarlo Voipion alkusoitto (Yhteiskustannus 29) ja virteen 355 Jarmo Parviaisen alkusoitto säveltäjän kokoelmassa 10 pientä koraalialkusoittoa (Westerlund) sekä Viljo Mikkolan alkusoitto kokoelmassa 100 koraalialkusoittoa (WSOY, 1952). Mikkolan kokoelmaan kuuluvat myös alkusoitot virsiin 162, 619, 622 ja 623.

Virren 162 sävelmään on julkaistu Sulo Salosen urkukoraali (Organum cantat, Fazer) sekä Jouko Linjaman alkusoitto (50 koraalialkusoittoa, SKUL). Armas Maasalo on säveltänyt tähän virteen Improvisaation Koitto ylhäältä (Westerlund).

Virteen 619 on julkaistu Sulo Salosen (kokoelmassa Postludio, Fazer) ja Taneli Kuusiston (Westerlund) urkukoraalit sekä Juhani Haapasalon koraalifuuga (kokoelmassa 12 urkukoraalia III, Ostinato). Aimo Känkäsen Toccata "Eijaa! Jo sieluin" on tilattavissa säveltäjältä. Kari Vuolan uudessa kokoelmassa 55 koraalialkusoittoa (saatavana tekijältä) on alkusoitto virteen 619.

Sulo Salonen sävelsi partitan sekä virrestä 622 että 623. Edellinen on otsikoitu Partita koraalista Lapuan taisteluvirsi (Fazer). Jälkimmäinen, partita koraalista Taivaaseen käy matkamme on julkaistu ruotsalaisessa kokoelmassa Musica Organi III.

J. S. Bach sävelsi urkukoraalin virren 278 sävelmään Herr Jesu Christ, du höchstes Gut. Se kuuluu nuoren Bachin urkukoraalien kokoelmaan nimeltä Neumeister-koraalit ja on julkaistu myös Fazerin kokoelmassa Organum cantat I. Päivän virren 365 sävelmä on suomalainen toisinto tästä saksalaisesta sävelmästä. Kun toisinto on rikastunut suomalaisilla "niekuilla" eli koristeilla ja kun myös Bach on työstänyt koraalia sen sävelmää koristellen ja kuvioiden, on aivan luontevaa liittää kyseinen urkukoraali myös sen suomalaisen toisintosävelmän yhteyteen.