Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

1. sunnuntai pääsiäisestä

Urut

Arto Turpelan Vastausmusiikki uruille on julkaistu KJM:n proprium-aineistossa (n:o 350).

Päivän alkuvirsisuosituksista virteen 89a on julkaistu runsaasti urkukoraaleja tai koraalialkusoittoja. Saksalaisessa ohjelmistossa koraali tunnetaan joko nimellä Wach auf, mein Herz tai Sei Lob und Ehr. Virren suomalaiseen b-sävelmään on julkaistu Sulo Salosen (Organum cantat, Fazer), Reima Tuomen (Koraalikirjan alkusoitot, Fazer) ja Viljo Mikkolan (100 koraalialkusoittoa, WSOY, 1950) alkusoitot.

Virren 265 sävelmään on julkaistu niin ikään Salosen ja Mikkolan alkusoitot yllä mainituissa kokoelmissa sekä Jouko Linjaman alkusoitto kokoelmassa 50 koraalialkusoittoa (SKUL). Armas Maasalon tähän sävelmään perustuvan Improvisaation "Koitto ylhäältä" on julkaissut Westerlund.

Virren 449 sävelmään on julkaistu suomalaista ja pohjoismaista aineistoa. Kun koraalin päättävä säepari on yhtäläinen saksalaisen sävelmän Jesu, meines Lebens Leben loppuosan kanssa, on mahdollista lainata J. S. Bachin kyseisestä sävelmästä tekemää urkukoraalia virren 449 yhteyteen, kun Bach on vielä erottanut sävelmille yhteisen päätösosan urkukoraalissaan omaksi taitteekseen. Jos siis esimerkiksi virttä 449 (tai sävelmän muita tekstejä) on laulettu päätösylistyksenä tai päätösvirtenä, jumalanpalveluksen päätössoittona voidaan soittaa Bachin Jesu, meines Lebens Leben -urkukoraalin jälkipuolisko (katso Bachin Neumeister-kokoelman kyseistä koraalia).

Päivän virteen 419, jonka sävelmä on Heikki Klemetin, on sen eri tekstinimillä julkaistu useita laajamuotoisia urkukoraaleja kuten Eero Sipilän (kokoelmassa Viisi urkukoraalia, Westerlund, sekä Organum cantat II, Fazer), Pentti Pellon (kokoelmassa Avaja porttis, ovesi, Fazer) ja Volker Gwinnerin tekemät (12 suomalaista urkukoraalia II, Fazer).

Kari Vuolan kokoelmassa 55 koraalialkusoittoa (saatavana tekijältä) on alkusoitto virteen 513.