Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

3. adventtisunnuntai

Urut

Alkuvirsiehdotukset 7 ja 9 kuuluvat molemmat virsiklassikoihin, joihin on saatavilla runsaasti urkukoraaleita ja myös suppeampia alkusoittoja, usein kylläkin nykyistä koraalikirjan sävellajia korkeampaan sävellajiin kirjoitettuja. Dieterich Buxtehuden kaksi variaatiota (Von Gott will ich nicht lassen) virren 7 sävelmään ovat jopa terssiä nykyistä sävellajia korkeammalla (in a), mutta alternatim-toteutus onnistuu tällöin myös niin, että virren laulusävellaji pudotetaan vielä dominanttisuhteeseen (in e tai in d). J. S. Bachin urkukoraali Jesu, meine Zuversicht virren 9 sävelmään (julkaistu B-duurissa mm. Fazerin kokoelmassa Organum Cantat I) on nimensä mukaisesti sävelletty alkuaan virteen 625.

Päivän virsiksi ehdotettujen joukossa on kolme vanhaa sävelmää vähintään kolmen vuosisadan takaa ja yksi uusi, vasta 30 vuoden ikäinen sävelmä. Klassikoista numeroihin 185 (saksaksi nimellä Gott des Himmels und der Erden) ja 266 (saksaksi mm. Herr Gott, dich loben alle wir) on runsaasti julkaistua aineistoa.

Jaap Geraedtsin vuonna 1973 sävellettyyn koraaliin Mies tänne saapui on julkaistu Z. Gárdonyin alkusoitto Breitkopf & Härtelin kokoelmassa in Evigkeit dich loben I-IV, osassa III (n:o 39), sekä Kari Vuolan alkusoitto kokoelmassa 55 koraalialkusoittoa (saatavana suoraan tekijältä). KJM:n proprium-aineistossa on julkaistu Marko Korven-Korpisen Trio super Mies tänne saapui uruille tai soitinsoololle ja uruille.