Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

4. adventtisunnuntai

Soolo

Jukka Kuninkaanniemen Tekstimusiikki (Responsorio) eli mm. vastausmusiikiksi sopiva Iloitse ja riemuitse sopraanosolistille, huilusoololle ja uruille on julkaistu KJM:n proprium-aineistossa. Lyhyen laulun teksti on muokattu I vuosikerran 1. lukukappaleen (Sef. 3: 14 - 17) pohjalta.

Johann Hermann Scheinin koraalikonsertto Ich ruf zu dir (= virsi 346) kokoelmasta Opella nova I on mahdollista tekstittää myös samalla sävelmällä laulettavan virren 260 mukaan. Juhani Haapasalon kirjan Tekstimotetista kantaattiin nuottiliitteessä on tästä valmis versio. Konsertto on sävelletty kahdelle lauluäänelle (SS tai TT) ja basso continuolle, mutta mukaan voidaan liittää myös soittimia.

Georg Philipp Telemannin mittavan kantaattituotannon harvoihin julkaistuihin teoksiin kuuluvat soolokantaatit kokoelmasta Der Harmonische Gottesdienst. Kokoelmassa on jokaiselle kirkkovuoden pyhäpäivälle pienimuotoinen, yleensä aariasta, resitatiivista ja aariasta koostuva kantaatti yhdelle lauluäänelle, yhdelle obligatosoittimelle ja basso continuolle. Telemannin kantaattisarjasta on julkaistu myös suomennosvihkonen (Aila Mielikäinen: Ikilähde laupeuden, SKML n:o 134), joka johdattaa kantaattien taustoihin. Alkuaan 2. adventtisunnuntaihin, tekstiviitteensä (Room. 15) perusteella nykyisin meillä erityisesti 4. adventtiin kuuluva kantaatti Endlich wird die Stunde schlagen (Vihdoin täyttyy odotukset) on sävelletty korkealle lauluäänelle (S tai T), oboelle ja basso continuolle. Telemannin 4. adventtisunnuntaille osoitetun kantaatin Lauter Wonne, lauter Freude tekstilähtökohta on I vuosikerran 2. lukukappale (Fil. 4: 4 - 7).

Ks. lisää soolo-ohjelmistoa sivulta Bachin kantaatit!