Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

5. sunnuntai loppiaisesta

Kuoro

Päivän psalmiin on KJM:n proprium-aineistossa julkaistu Jukka Ritakorven (kuorolle SATB, tilausnumero 288) ja Juha Vintturin (kaksiääniselle kuorolle ja uruille, til.n:o 42) psalmisävellykset. KJM:n kokoelmassa Psalmimusiikkia Jumalan kansan juhlaan 2 on julkaistu Hannu Vapaavuoren psalmi Herra valaisee pimeyden kätköt kuorolle SAB.

Psalmi voidaan laulaa myös perinteisenä gregoriaanisena psalmina (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol). Kertosäkeiseen toteutukseen on tarjolla virsikirjan liitteen kertosäe nro 771. Käsikirjakomitean lisä- ja virikeaineistossa (vuodelta 1997) tähän on liitetty kertosäkeen säveltäjän, Tuomo Nikkolan psalmi. Se on osoitettu koko loppiaisajalle, mutta sen tilalle voidaan vaihtaa myös tämän pyhän psalmiteksti.

Jukka Ritakorven säveltämä Vastausmusiikki (Joel 4: 15 - 16) on sävelletty sopraanosolistille tai naiskuorolle ja uruille (KJM / proprium n:o 289). Juha Vintturin kaksi tekstimusiikkiteosta I vsk:n ensimmäiseen (Hes. 33: 10 - 16) ja toiseen (Kol. 3: 12 - 17) lukukappaleeseen on sävelletty neliääniselle sekakuorolle ja uruille (KJM / proprium, n:ot 43 ja 44).

I vuosikerran epistolan päätös "Mitä teettekin, sanoin tai teoin..." (Kol. 3: 17) on Dieterich Buxtehuden kantaatin Alles was ihr tut (BuxWV 4) alku- ja päätöskuoron mottoteksti. Kantaatti sisältää myös psalmijakeen päivän psalmista 37 (bassosoolo) ja kuoron koraalin Aus meines Herzens Grunde (~ virsi 542). Teos on julkaistu suomeksi jo vuonna 1941 (WSOY, suom. V. I. Forsman). Kantaatti sopii esitettäväksi myös yleisesti uudenvuoden pyhinä ja loppiaisaikaan, ja sen osia voidaan laulaa myös erillisinä. Voit tulostaa pdf-muotoisen esimerkin* kantaatin bassoaariasta ja sitä seuraavasta sopraanon koraalista. Jousiyhtyeen säestys on sovitettu urkujen soitettavaksi.

Päivän virsiin on julkaistu seuraavia kuorosovituksia:
- 174 Jukka Ritakorpi, SATB, KJM / proprium n:o 290
- 174 Arto Turpela, SATB + urut/piano ja 2 trumpettia, KJM / proprium n:o 318
- 178 Arto Turpela, SATB + urut, KJM / proprium n:o 317
- 428 Juhani Haapasalo, 4 var (SB, SAB, SAB, disk.), KJM / Kirkkovuoden graduaalit II

* Kirkkomusiikin osaston soveltavien harjoitusten esimerkkiaineistoa.