Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

in english

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Jyväskylä (Keski-Suomi)

Yliopiston pieni js.

  • Koskimies, Iivari Eliel 1914
  • 7 äänikertaa, 2 sormiota ja jalkio
  • pneumaattinen soittokoneisto ja pneumaattinen hallinta

Jyväskylän Yliopiston pienessä juhlasalissa on urut, jotka seminaarin musiikinlehtori Iivari E. Koskimies rakensi vuonna 1914. Valanki kertoo urkujen pillien olevan Walckerilta Saksasta, mutta pneumatiikkaosien Kangasalta. Viimeksi mainittujen rakenne kertoo kuitenkin, että myös ne on tuotu mitä ilmeisimmin Walckerilta.

Urkujen koskettimistojen yläpuolella on hopealevy, johon on kaiverrettu: ”Urut rakensi Jyväskylän seminaarin lehtori Iivari Koskimies s. 1.V 1875, k. 12.III 1929.”

Ulkoasu ja tekniikkaa

Urut on suljettu kattoa vailla olevaan kaappiin, jonka etuseinässä on kolme pillikenttää. Keskimmäinen, kolmionmuotoinen, ylhäältä avoin kenttä on suurin, molemmat muut käsittävät vain kolme pilliä. Kaapin muotoilu on yksinkertainen ja suoraviivainen. Koristeita ei ole, vain kaapin rakenteelliset yksityiskohdat yhdessä ohuitten reunalistojen kanssa viimeistelevät ulkonäköä.

Ilmalaatikot on sijoitettu peräkkkäin, ja takimmaisena oleva Subbasson laatikko on lattiatasossa. Laatikot ovat tyypiltään walckerilaisia, pneumaattisesti toimivia keilalaatikoita, joissa on pikkupalkeilla toimivat vekselit.

Urkujen etuseinässä on kiinteä soittopöytä, jonka rekisterivipat on sijoitettu sormioitten yläpuolella olevaan riviin. Lattialla on yksilaskoksinen paralleelipalje varastona, ja sen alla syöttöpalje, jonka poljin oli alun perin vasemman sivuseinän alaosassa, mutta on nyt jo poistettu.

Musiikillisia ominaisuuksia

Urkujen sointi on ajalleen tyypillinen. Siihen kuuluu lyyrisiä ja hiljaisia sointivärejä moneen tarkoitukseen. Ensimmäisen sormion äänikerroilla saadaan koppeleiden kanssa saliin riittävä äänivoima.

 

  Dispositio

I sormio C-f3

II sormio C-f3

Jalkio C-d1

Principal 8’

Liebl.gedackt 8’

Subbass 16’

Konsertflöte 8’

Aeoline 8’

Gamba 8’

Octava 4’

Koppelit:

II-I 8’, II-I 16’, I 4’,

I-ped, II-Ped

Kiinteitä ryhmittimiä:

mezzoforte, Tutti

Lisätietoa

Erkki Valanki, Suomen urut ja niiden rakentajat, Helsinki 1977. Uusintalaitos Vammala 1999

Hannele Solala, Iivari Eliel Koskimies ja hänen urkujenrakennuksensa. MuM tutkintoon kuuluva kirjallinen työ. Sibelius-Akatemia. Kirkkomusiikin osasto. 1999.