Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Honkajoki (Satakunta)

Ylinen

  • Wikström, Karl Gustav 1908
  • 2 äänikertaa, 1 sormio ja liitejalkio
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Honkajoen kirkon rakensi Salomon Köykkä-Köhlström vuosina 1804-1812. Kirkko on tasavartinen ristikirkko, jonka länsipäässä kohoaa kolminivelinen torni. Vuonna 1907 tarjoutui urkuri Frans Vihtori Kantinkoski tulemaan Honkajoelle, tuomaan omistamansa Karl Gustav Wikströmin rakentamat urut ja soittamaan niillä kirkossa ainakin 10 vuoden ajan, ”jos Jumala elinpäiviä suo”. Seurakunta otti tarjouksen vastaan ja Kantinkoski soitti urkujaan aina vuoteen 1946 saakka. Vuonna 1950 kirkko sai uudet urut. Seurakunta osti ja varastoi vanhan soittimen, joka myöhemmin siirtyi Marjatta ja Eino Ylisen omistukseen. Urkuja ei ole koottu soittokuntoon.

Julkisivussa on kolme pyörökaarista kenttää. Keskimmäisessä kentässä on kaaripääte, ja siinä ylinnä suurikokoinen risti. Reunimmaisissa kestissä on tasapäätteet. Kaapin alaosa on tehty kehyksistä ja täyteluukuista.

Kaksiäänikertaisten urkujen rakenne on yksinkertainen. Alinna on vastalaskospalje varastona, ja sen alapinnassa syöttöpalje. Ilmalaatikko on palkeen yläpuolella ja soittopöytä urkujen vasemmassa sivuseinässä. Koneisto on täysin mekaaninen, mikä poikkeaa kirjallisista tiedoista, ja on yllättävää ajatellen urkujen rakentamisajankohtaa.

Ilmalaatikko on yksinkertainen äänikertakanavalaatikko. Vankasti ja huolella tehty soittopöytä toimii kokonaan mekaanisesti.

 

Dispositio

Sormio C-f3

Jalkio C-d1

Principal 8

Jalkiokoppeli

Consertflöte 8

Oktaavikoppeli