Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Turku (Varsinais-Suomi)

Mikaelin kirkko

  • Wikström, Karl Gustav 1903
  • 3 äänikertaa, 1 sormio ja liitejalkio
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Urkujenrakentaja Karl Gustav Wikström rakensi itselleen pienet kotiurut vuonna 1903. Rakentajan kuoleman jälkeen 1908 urut siirrettiin Turun Raunistulan vastavalmistuneeseen rukoushuoneeseen, jonka purkamisen jälkeen 1947 urut ovat olleet useitten omistajien hallussa. Vuonna 1999 urut tulivat lahjoituksena Turun Mikaelinkirkkoon, johon ne varastoitiin odottamaan parempaa tulevaisuutta.

Uruissa oli alun perin kolme äänikertaa yhdellä sormiolla ja liitejalkio. Koneisto on mekaaninen. 1960-luvulla urkuihin lisättiin pneumaattisesti toimiva Subbass. Muuteltuina ja riisuttuinakin urut ovat mielenkiintoinen todiste rakentajansa periaatteista ja taidoista.

Ulkoasu

Uruissa on ollut yhtenäinen kaappi, joka on kätkenyt sisäänsä soittimen kaikki osat. Kaapin yläosa on sahattu pois 1960-luvulla, ja pillit seisovat nyt vapaina. Ulkoasusta ei ole enää tarkkaa tietoa, mutta kaikki äänikerrat näyttävät sijainneen paisutuskaapissa.

Tekniikkaa

Uruissa on listelaatikkotyyppinen, kolmiäänikertainen, kromaattisesti jaettu ilmalaatikko, jonka venttiilit ovat takareunalla. Selluloidipäällysteinen koskettimisto on urkujen etuseinässä ja sen yläpuolella on neljä rekisteritappia. Rakentajan nimikilpi on näiden vasemmalla puolella.

 

Alkuperäinen dispositio

Sormio C-f3

Keraulophon 8

Liebl.gedackt 8

Flauto 4

Liitejalkio C-d1

Nykyinen dispositio

Sormio C-f3

Principal 8

Quintatön 8

Salicional 4

Lisätietoja

Erkki Valanki, Suomen urut ja niiden rakentajat, SKHS 1977, uusintapainos Sibelius-Akatemia 1999.