Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Mikkeli (Etelä-Savo)

Otavan Opisto

  • Thulé, Bror Axel 1903
  • 1 äänikerta, 1 sormio, ei jalkiota
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Bror Axel Thulé rakensi vuonna 1903 Otavan kansakoululle yksiäänikertaiset koulu-urut. Soitin on pysynyt samassa pihassa mutta siirtynyt koululta Otavan Opiston omistukseen. Umpinainen täytelevy soittimen etuseinän yläosassa on vaihdettu lasiin. Näin sisällä olevat pillit ovat tulleet näkyviin. Urut on myös maalattu. Alun perin musta soitin on nyt valkoinen.

Ulkoasu ja tekniikka

Urkujen kaappi muistuttaa vanhan pystypianon kaappia. Sen yläreunassa on kapea, sisäänpäin aukeava luukku, jota voidaan polvipaisuttimen avulla avata ja sulkea, ja näin säädellä äänen voimakkuutta.

Koskettimisto on päällystetty selluloidilla ja eebenpuulla. Koneisto on koppeleita myöten mekaaninen. Urkujen alaosassa on paralleeli varastopalje, ja sen alla kaksi pientä syöttöpaljetta; omansa kummallekin polkimelle.

Urkujen ainoa äänikerta on Principal 8', jonka suuri oktaavi on puuta. Keskiala ja diskantti ovat metallia. Pillistö ulottuu yläoktaavikoppelin vuoksi neliviivaiseen oktaaviin saakka. Sointi on leveä ja pehmeä. Koppelit antavat kokonaissoinnille sävyn, jota tavanomaisilla usean äänikerran ratkaisuilla on vaikea saavuttaa.

 

 Dispositio 

Sormio C-f3-f4

Principal 8

ylä- ja alaoktaavikoppelit

Polvipaisutin