Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Lahti (Päijät-Häme)

Lahden Historiallinen museo

  • Jurva, Juho Albanus 1901
  • 16 äänikertaa, 2 sormiota ja jalkio
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Matti Åkergrenin rakentama, vuonna 1814 valmistunut Pukkilan kirkko on erivartinen sisäviisteinen ristikirkko. Albanus Jurwa rakensi tähän kirkkoon urut vuonna 1901. Soitinta korjattiin ja muutettiin melko perusteellisesti vuonna 1974, ja 1991 se purettiin uusien urkujen tieltä ja varastoitiin Lahden Historialliseen museoon.

Muuteltuinakin Pukkilan urut kiinnostavat siksi, että ne ovat peräisin Albanus Jurwan toiminnan ensi kauden lopusta.

Ulkoasu

Urkujen sijoitus oli alun perin peräkkäinen, ensimmäinen sormio edessä, toisen sormion paisutuskaappi sen takana ja jalkio takimmaisena. Korjauksessa vuonna 1974 toisen sormion paisutuskaappi siirrettiin oikealle sivustalle, jolloin urkujen julkisivua voitiin kuorotilan lisäämiseksi työntää taaksepäin.

Julkisivu jakaantuu viiteen kenttään, joista keskimmäinen, pyörökaarinen ja kolmiopäätteinen kenttä on suurin. Se sisältää pääsormion principalin pillejä. Reunakentät ovat pienempiä, kolmiopäätteisiä kenttiä, ja pienet välikentät täydentävät kokonaisuuden. Keskikenttä katkaisee välikenttien yläreunan määrittelemän vaakasuoran linjan. Parven mataluuden vuoksi julkisivu on matala. Koristelu on runsasta.

Tekniikkaa

Ilmalaatikot toimivat mekaanisesti, ja ne ovat äänikertakanavatyyppiä. Laatikon alapinnassa olevat vetolisteet avaavat soittoventtiileitä pienten vinkkelien välityksellä. Tämä poikkeaa saksalaisen Walckerin yleisimmästä rakenteesta. Sekä soitto- että hallintakoneisto ovat mekaanisia. Urkujen kookas, suorakulmainen soittopöytä on urkujen edessä keskellä, ja se on rikkaasti koristeltu. Rekisterikoskettimet ovat vaakasuoria painikkeita, jotka lukittuvat ala-asentoonsa.

 

Alkuperäinen dispositio

I sormio C-f3

II sormio C-f3

Jalkio C-d1

Bordun 16

Geig.principal 8

Principalbass 16

Principal 8

Liebl.gedacht 8

Subbass 16

Concertflöte 8

Salicional 8

Violon 8

Viola di Gamba 8

Aeoline 8

Quintatön 8

Voix celeste 8

Octav 4

Rohrflöte 4

Trompete 8

II-I, I-Ped, II-Ped

piano, forte, tutti