Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Kärsämäki (Pohjois-Pohjanmaa)

Kirkko

  • Thulé, Bror Axel 1901
  • 1 äänikerta, 1 sormio, ei jalkiota
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Bror Axel Thulé rakensi Kärsämäen kirkonkylän kansakouluun vuonna 1901 koulu-urut, jotka siirrettiin sittemmin Kärsämäen kirkon kuoriin. Urkuihin on lisätty puhallin, mutta muuten ne ovat säilyneet muuttamattomina. Hans Heinrich kunnosti ne kirkkoon siirron yhteydessä.

Ulkoasu ja tekniikka

Urkujen kaappi on nyt valkoinen, mutta se on alun perin ollut musta. Etuseinän yläosassa on kapea vaakasuora luukku. Polvipaisuttimella luukkua säätämällä voidaan äänenvoimaa lisätä ja vähentää.

Ilmalaatikko on yksinkertainen venttiilirivi koskettimiston takapään alla. Siitä ilma johdetaan pilleihin pahvista ja urkumetallista valmistettujen putkien välityksellä. Pillit on sijoitettu kolmelle tukille. Takimmaisella tukilla ovat tukitut puupillit, ja sen edessä kahdessa rivissä ovat metallipillit pienestä oktaavista lähtien. Mekaanisesti toimivat oktaavikoppelit kytketään päälle koskettimiston yläpuolella olevista painikkeista. Koppelit toimivat mekaanisesti.

Musiikillisia ominaisuuksia

Ainoa äänikerta on Principal 8'. Sen suuri oktaavi on puuta tukittuna. Äänikerta on mitoiltaan laajahko, minkä vuoksi sointi on voimakas, leveä ja täyteläinen.

 

 Dispositio

Sormio C-f3

Principal 8

ylä- ja alaoktaavikoppelit

Polvipaisutin