Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Ruovesi (Pirkanmaa)

Kalela

  • Böttcher, F.W. 1899
  • 8 äänikertaa, 2 sormiota ja jalkio
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Ruoveden Kalelassa, Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljeessa, on urut, jotka talon isäntä hankki matkaltaan Pariisin maailmannäyttelyyn 1900. Urut on rakentanut F. W. Böttcher, jonka rakentamia urkuja ei maassamme ole muita. Urkujen rakennusvuosi ei ole tiedossa, mutta se voidaan ajoittaa 1800-luvun kahteen viimeisimpään vuosikymmeneen.

Kalelan urut kokivat 1920-luvulla kovia kohtaloita, mutta Oy Kangasalan Urkutehdas Ab kunnosti ne vuonna 1966. Hävinneitten pillien sijaan asetettiin osin vanhaa, tyyliin sopivaa pillimateriaalia. Urut ovat soittokunnossa.

Ulkoasu

Ateljeesalin korokkeelle sijoitettujen urkujen fasadi avautuu korokkeen suuntaan. Soittopöytä on fasadin alaosassa. Sormiopillistöt ovat välittömästi fasadin takana, ja jalkion suuret puupillit näiden takana lattiatasolla. Vuonna 1966 uusitut palkeet ja puhallin ovat saaneet sijansa sormiolaatikoitten alla.

Rakennusajankohtaan nähden muodoltaan vanhahtava julkisivu on viisikenttäinen. Keskimmäinen, tasapäätteinen kenttä on suurin, kolmioihin päättyvät reunakentät ovat hieman pienempiä. Kaapin vasen sivuseinä on tehty leveistä laudoista, oikeaa sivuseinää ei olekaan. Fasadipillit on tehty vuonna 1966. Kolmen keskikentän pillit ovat soivia.

Tekniikkaa

Urkujen mekaaninen soittokoneisto toimii työntötankojen, kahden vinkkelin ja säteettäisten listeiden avulla. Ilmalaatikot ovat äänikertakanavalaatikoita, joiden alla oleva vellamekanismi on maassamme ainutlaatuinen. Soittokoneiston koppelit ovat mekaanisia. Rekisteritapit ovat sormioitten yläpuolella, ja tekijän signeeraus on lasista tehdyssä kilvessä nimilistan keskellä. Urkujen alkuperäiset polkimet ovat olleet vasemman sivuseinän alaosassa.

Musiikillisia ominaisuuksia

Urkujen alkuperäisestä soinnista voidaan saada vain viitteitä, sillä suuri osa pillistöstä on jouduttu vaihtamaan 1966. Pienen soittimen koneisto on kevyt ja helppo soittaa.

 

Alkuperäinen dispositio

I sormio C-f3

II sormio C-f3

Jalkio C-d1

Principal 8’

Liebl. Gedackt 8’

Subbass 16’

Bordun 8’

Flöte 8’

I- Ped

Viola 8’

Aeoline 8’

Flöte 4’

II - I

Nykyinen dispositio

I sormio C-f3

II sormio C-f3

Jalkio C-d1

Principal 8’

Gedackt 8’

Subbass 16’

Salicional 8’

Voix celeste 2x 8’

Viola Flöte 4’

Quintaden 4’

Gemshorn 2’