Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Kangasala (Pirkanmaa)

Kirkkoharjun koulu

  • Thulé, Bror Axel 1895
  • 1 äänikerta, 1 sormio, ei jalkiota
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Kangasalan vanhaa urkutehdasta vastapäätä, Kirkkoharjun koululla on Bror Axel Thulén rakentamat koulu-urut. Soitin on vanhinta koulu-urkujen vuosikertaa, sillä se on rakennettu jo 1895. Soitinta käytettiin säännöllisesti aamuhartauksissa. Sen jälkeen urut ovat olleet käytössä harvemmin.

Soittimen ominaisuuksista

Koulun yläaulassa sijaitseva soitin on musta. Sen kaappi on koristeltu kasetein, joiden kehyslistat on voimakkaasti profiloitu. Alaosassa on yksilaskoksinen, vinoon sijoitettu varastopalje. Sen alla oli aluksi saman kokoinen syöttöpalje, joka poistettiin 1960-luvulla, jotta sen paikalle saatiin mahtumaan pieni puhallin. Polkimet on korvattu kiinteästi asennetulla levyllä.

Urkujen kaappi on koulu-uruiksi pienehkö. Soittimesta puuttuvat sekä polvipaisutin että oktaavikoppelit, jotka ovat yleisiä koulu-urkujen varusteita. Soittokoneisto on mekaaninen, eikä hallintakoneistoa tarvita, koska uruissa on vain yksi Principal. Suuren oktaavin tukitut pillit ovat mäntyä, ja pienestä oktaavista lähtien pillit ovat urkumetallia. Puupillit muodostavat kaapin takaseinän, mutta metallipilleillä on eri korkeuksille asetetut pillitukit. Näin kaikki pillit on saatu huoltoa ajatellen sopivalle korkeudelle.

Principal soi pehmeästi ja leveästi. Äänen voimakkuutta voidaan hiukan vaihdella avaamalla kaapin yläkantta.

 

 Dispositio

Sormio C-f3

Principal 8