Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Liljendal (Itä-Uusimaa)

Kirkko

  • Åkerlund, Matias 1887
  • 4 äänikertaa, 1 sormio ja liitejalkio
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Loviisalalinen Matias Åkerlund rakensi 4-äänikertaiset urut vuonna 1887. Soitin tuotiin Liljendalin länsitornilliseen pitkäkirkkoon, joka oli valmistunut edellisenä vuonna. Urkuja soitettiin Liljendalissa kolmatta vuosikymmentä. Vuonna 1905 Bror Axel Thulé rakensi uudet urut, jolloin Åkerlundin urut siirrettiin tornikamariin. Ne on purettu siirtoa varten, eikä niitä näytä lainkaan kootun uudessa sijoituspaikassaan. Urut edustavat harrastajien rakentamien soitinten aatelia: se on tehty poikkeuksellisen edustavasti ja koristeltu osin harvinaisin kuva-aihein.

Ulkoasu

Urkujen kaappi on muhkea ja melko suuri. Etuseinässä on viisikenttäinen fasadi, joka koostuu puusta tehdyistä pillinkuvista. Etukulmat on pyöristetty, ja kaapin yläreunaa kiertää voimakas profiililista. Alaosan kulmissa on eläimen jalkoja kuvaavat koristeet. Koskettimisto on peitetty muotoillulla kannella, jonka alle jäävät myös koskettimiston molemmin puolin olevat rekisteritapit. Kaapin päällä on veistetty harppukoriste. Työ on täsmällistä ja huoliteltua.

Tekniikkaa

Uruissa on listelaatikko, jonka venttiilit ovat etureunalla. Koneistovälitys kulkee koskettimistosta yhden lyhyen vipan kautta venttiileille. Laatikon päällä on kaksi täysimittaista listerataa, sekä lisäksi diskantin alueelle ulottuvia. Näyttää siltä, että kahden äänikerran bassopillit ovat saaneet ilmaa laatikon alapinnassa olevien listeiden kautta.

Ilmalaatikon alapuolella on ollut yksilaskoksinen varastopalje ja sen alapinnalla yksi syöttöpalje, jota on käytetty oikeassa sivuseinässä olevalla polkimella.

Sormiokoskettimiston ääniala on C-f3. Urkujen puupilleistä on joitakin säilynyt, mutta metallipillit ovat hävinneet. Säilyneet pillilaudat todistavat kuitenkin, että sellaisia on ollut. Rekisteritapeissa ei ole jäljellä nimiä, joten dispositiosta ei ole tietoa. Pieni, yhden oktaavin mittainen liitejalkio on kaapin vasemmassa alakulmassa.

 

Dispositio

ei tietoa