Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Rääkkylä (Pohjois-Karjala)

Voiniemen kartano

  • Thulé, Bror Axel 1883
  • 1 äänikerta, 1 sormio ja liitejalkio
  • mekaaninen soittokoneisto ja hallinta

Bror Axel Thulé rakensi vuonna 1883 yksiäänikertaiset kamariurut jyväskyläläiselle Mooses Marttiselle. Tämä soitin on nykyisin Rääkkylässä, Voiniemen kartanossa Marttisen suvun hallussa. Kyseessä on yksi harvoista säilyneistä Bror Axel Thulén kamariuruista.

Mooses Marttinen toimi Jyväskylän seminaarissa. Urkuja ostaessaan hän pohti perusteellisesti sitä, minkä äänikerran hän urkuihinsa ottaisi. Soittimen valmistuttua hän kirjoitti rakentajalle kirjeen urkujen onnellisesta saapumisesta. Hän sanoo myös olevansa tyytyväinen valittuaan eri äänikertavaihtoehtojen joukosta juuri Dubbelflöjtin.

Marttisen urut ovat olleet lainassa Rääkkylän siunauskappelissa. Tällä matkalla niiden kaappi on modernisoitu, mutta muuteltuinakin urut antavat kuvaa Bror Axel Thulén 1880-luvun kamariurkujen rakennustavoista.

Rakenne

Urkujen rakenne on tavanomainen: pillistö on kaapin yläosassa, ja paljelaite alaosassa. Ilmalaatikko on yksinkertainen venttiilirivi, ja hallintakoneisto puuttuu kokonaan. Urkujen alkuperäisestä ulkoasusta ei liene säilynyt valokuvaa.

 

 Dispositio

Sormio C-f3

Liitejalkio C-d1

Dubbelflöjt 8’