Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Sund (Ahvenanmaa)

Ålands museum K 1147

  • Mattson, Johan Erik 1900
  • 2 äänikertaa, 1 sormio, ei jalkiota
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Johan Erik Mattson on rakentanyt nämä urut omaan kotiinsa 1800-luvun jälkipuoliskolla. Soitinta on sanottu myös hänen poikansa, Johan Alfredin rakentamaksi, mutta tekniset yksityiskohdat viittaavat Johan Erikin työhön. Soitin on liitetty Ahvenanmaan museon kokoelmiin vuonna 1945, ja sen lahjoitti J.E. Mattsonin pojantytär, rouva Valborg Wennerström Maarianhaminasta.

Ulkoasu ja tekniikkaa

Vanhan tammen sävyyn ootratun urkukaapin yläosassa on kaksi kehysluukkua, joiden alapuolella koskettimisto ja nuottilauta ovat. Nuottilautaa ympäröi kolme puukuvista tehtyä pillikenttää. Koskettimiston yläpuolella on kaksi rekisteritappia, joissa ei ole nimiä.

Kaapin alaosassa on yksi syöttöpalje ja sen päällä kiilan muotoinen varastopalje, josta johtaa lyhyt, nahkainen kanava ilmalaatikon venttiiliruumaan. Poljin on sijoitettu urkurin oikean jalan läheisyyteen. Taitavasti tehty ilmalaatikko on listetyyppinen, ja siinä on listeet kahta äänikertaa varten. Pillit ovat hävinneet.

Koskettimisto on normaalimittainen, ja sen alakoskettimissa on eebenpuupäällys, yläkoskettimissa luu.

 

 Dispositio

Sormio C-f3

Tukittu 8’ ?

Avoin 4’ ?

Lisätietoja

Eva-Helena Hansen, Åländska Orgelbyggare, och Orglar de skapat. MuK tutkintoon kuuluva kirjallinen työ, Sibelius-Akatemia 1993.