Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Turku (Varsinais-Suomi)

Sibeliusmuseo no 101

  • Böling, Carl 1870
  • 2 äänikertaa, 1 sormio ja liitejalkio
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Sibeliusmuseon soitin no 101 on poikkeuksellisen edustava kotisoitin, jonka tekijä on mahdollisesti Carl Böling. Soitin hankittiin Sibeliusmuseoon 1933. Maalari Sundell Uudestakaarlepyystä on mahdollisesti ollut urkujen edellinen omistaja.

Ulkoasu

Urkujen sisäinen rakenne on tavanomainen, palkeet alinna, sitten koskettimisto ja koneisto, edelleen ilmalaatikko ja sen päällä ylinnä kahden äänikerran pillit. Ulkoasua leimaavat neljä pilaria on ootrattu kiven tapaan, kun muu osa kaapista on ootrattu tumman jalopuun väriseksi. Fasadin pillikenttä jakaantuu kahteen suippokaariseen osaan, jotka kummatkin sisältävät puusta tehtyjä atrappeja, pillinkuvia. Urkukaappi on rakennettu kehyksiin, joita täyttävät peilit ovat varsin ohutta ainetta.

Tekniikkaa

Uruissa on kaksiäänikertainen listelaatikko, jonka äänikerrat on jaettu basso- ja diskanttipuoliskoihin. Tummalla puulla ja luulla päällystetyn koskettimiston molemmin puolin onkin tila kahdelle rekisteritapille. Uruissa on ollut kahdentoista sävelen liitejalkio, mutta jalkiokoskettimisto näyttää hävinneen. Jäljellä ovat vain koneiston osat.

Koskettimet on laakeroitu takapäästään. Koskettimien keskikohtaan on kiinnitetty kaksi perättäistä vippaa, jotka ohjaavat koskettimien liikkeen venttiililankaan. Soittoventtiilit ovat laatikon takareunassa.

Uruissa on yksi kiilan muotoinen syöttöpalje, jossa ei ole laskoksia, vaan tukeva nahka keskiaikaiseen tapaan levyjen ympärillä. Poljin on urkurin oikean jalan lähettyvillä. Varastopalje on moderni kohopalje: laatikko, jonka kansi on päästä saranoitu ja liitetty nahkakaistaleella laatikon yläreunoihin.

Pillistö

Molempien äänikertojen pillit on tehty puusta. Gedackt 8’ on pohjaäänikerta, ja sen parina on avoin oktaaviäänikerta, jonka pillit on käännetty laatikolla vinoon asentoon. Pillit ovat leveyteensä verrattuina melko syviä.

 

Dispositio

Sormio C-d3

Gedackt 8’

Öppen Flöjt 4’

Liitejalkio C-H