Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Sund (Ahvenanmaa)

Ålands museum K 13787

  • Öhman, Karl 1860
  • 2 äänikertaa, 1 sormio, ei jalkiota
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Saltvikilainen Karl Öhman on rakentanut tämän kotisoittimen, joka tuli Ahvenanmaan museoon vuonna 1983 maarianhaminalaisen kellosepän, Ole Björkstrandin lahjoituksena.

Ulkoasu ja tekniikkaa

Näiden urkujen erikoisuutena on nuottilaudan maalaus, jossa trumpettia puhaltava enkeli laakerinoksa kädessään lentää sinisellä taivaalla. Maalauksen molemmin puolin on muutamista puukuvista tehdyt pienet fasadikentät. Yläosassa on kaksi luukkua, joiden takana on kolme hyllyä, ja vasta niiden takana tilaa pisimmille pilleille. Urkukaappi on ootrattu vaalean tammen väriin.

Kiilamainen varastopalje alla olevine syöttöpalkeineen muodostavat yhtenäisen rakenteen urkukaapin alaosaan. Polkimelle on tila urkurin oikean jalan läheisyydessä. Varastopalkeen yläkanteen on kiinnitetty lyhyt nahkakanava, jonka yläpää on liitetty siististi tehtyyn, listetyyppiseen ilmalaatikkoon.

Koskettimisto on päällystetty luulla ja värjätyllä puulla, ja sen kummallakin puolella on yksi rekisteritappi. Lyhyitten, ja takapäästään laakeroitujen koskettimien keskikohta painaa työntötangon avulla lyhyen vipan keskikohtaa. Vipan ulompi pää painaa jälleen työntötangon välityksellä venttiilin auki. Tällaista soittokoneistoa on ilmeisesti käytetty vain Ahvenanmaalla.

Jäljellä on vain pieni osa pilleistä, jotka kaikki ovat nähtävästi olleet puuta. Niistä voi päätellä disposition.

 

 Dispositio

Sormio C-f3

Tukittu 8’

Avoin 4’

Lisätietoja

Eva-Helena Hansen, Åländska Orgelbyggare och Orglar de skapat. MuK tutkintoon kuuluvat kirjallinen työ, Sibelius-Akatemia 1993.