Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Tampere (Pirkanmaa)

Tampereen museot TTM/D 4865

  • Thulé, Anders 1860
  • 3 äänikertaa, 1 sormio ja liitejalkio
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Tässä esillä oleva soitin on epäilyksittä Anders Thulén rakentama, mutta mihin paikkaan ja mihin aikaan se on syntynyt, on toistaiseksi tuntematonta. On mahdollista, että se on ollut Finlaysonin pienten lasten koulussa mamselli Hydénin käytössä. Nykyisin se on Tampereen museoitten varastossa.

Ulkoasu

Urkujen alaosa sisältää alinna palkeet, sitten koskettimiston, jonka takapäästä lähtee koneistovälitys hajotusvipaston kautta ilmalaatikkoon. Kaapin yläosa muodostaa suojan pilleille.

Urkukaappi on tehty pääasiassa koivusta, ja sen ulkopinta on kiillotettu mustaksi. Etuseinän yläosassa on fasadina tyypillinen säteittäin rypytetty kangas ja sen keskellä puusta veistetty ruusuke. Yläreunan koristeaiheet ovat harvinaisia kamariuruissa. Kaappi on yksityiskohtineen samanlainen kuin Särkisalon kirkossa olevien kamariurkujen kaappi, mikä antaa aiheen olettaa, että ne on rakennettu samaan aikaan.

Tekniikka ja musiikilliset ominaisuudet

Ilmalaatikon jako on kromaattinen, ja siinä on kolme basso- ja diskanttipuoliskoon jaettua listettä. Molemmin puolin norsunluu-eebenpuupäällysteistä koskettimistoa olevat rekisteritapit ovat sinkkivalua, ja niissä on paperille painetut nimikilvet, joita peittää pieni lasilevy. Tämä on ainutlaatuista kamariurkujen joukossa.

Dispositio on normaali kolmiäänikertainen kamariurkujen dispositio. Pohjana siinä on normaalikorkuinen tukittu, jota kaksi oktaaviäänikertaa täydentää.

 

Dispositio

Sormio C-f3

Gedackt 8’

Dubbelflöjt 4’

Fleut d’amour 4’

Liitejalkio C-f0