Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Savonranta (Etelä-Savo)

Kirkko

  • Thulé, Anders 1850
  • 2 äänikertaa, 1 sormio ja liitejalkio
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Savonrannan kirkon (Petter Holopainen 1862) takaseinälle on talletettu kamariurut, jotka ovat tulleet kirkkoon ilmeisesti vuonna 1875. Urut on rakentanut Anders Thulé, mutta rakennusvuosi ei ole tiedossa. Soitinta on pidetty varkautelaisen Abel Hämäläisen rakentamana, koska hänen nimensä on kirjoitettuna suurin kirjaimin urkujen nuottilautaan. Ehkä Hämäläinen osti urut Thulélta, ja möi soittimensa myöhemmin Savonrantaan. Urut eivät ole soittokunnossa, mutta ne ovat muuten säilyneet hyväkuntoisina.

Julkisivu ja rakenne

Urkujen julkisivu muodostuu kahdesta avattavasta kehyksestä, joihin on pingotettu säteettäin rypytetty kangas. Pienet kangasruusukkeet koristavat rypytysten keskustaa. Kaapin ylle on asetettu veistetty koriste, ja yläreunaa kiertää kevyt profiililista. Pintakäsittelynä on taitavasti tehty tammijäljitelmä, ootraus.

Urkujen yläosa kätkee kahden äänikerran puupillit, jotka ovat koskettimiston järjestyksessä. Palje on kaksiosainen: ylempi, yksilaskoksinen paralleelipalje toimii varastona, ja sen alla oleva kiilan muotoinen syöttöpalkeena. Irrotettavalle polkimelle on paikka urkurin oikean jalan läheisyydessä ja toinen paikka urkujen sivuseinässä. Uruissa on liitejalkio, joka voidaan pöytälaatikon tapaan työntää urkujen sisään. Sormiokoskettimiston molemmin puolin on pienet metallinupit rekisteritappeina.

Urkujen kummankin äänikerran kaikki pillit ovat puuta. Niiden mitat noudattavat Anders Thulén muitten kamariurkujen mensuureja.

 

 Dispositio

Sormio C-f3

Gedackt 8

Fleut amabile 4

Liitejalkio C-H

Lisätietoja

Pentti Pelto, Anders Thulén kamariurut, Organum 3/1993