Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Turku (Varsinais-Suomi)

Sibeliusmuseo no 239

  • Andersson, Gustav 1820
  • 2 äänikertaa, 1 sormio ja liitejalkio
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Gustav Anderssonin vuonna 1820 rakentamaa urkupositiivia voidaan soittaa tavalliseen tapaan koskettimistolta, mutta se sisältää myös automaattisen soittolaitteen. Tiedossa ei ole minne soitin on alun perin rakennettu, mutta museon tietojen mukaan se on myöhemmässä vaiheessa kuulunut Sauvon kirkkoherra Hegesippus Hippolytus Hjerpelle, joka kuoli 1880. Sibeliusmuseoon soitin tuli vuonna 1960 turkulaisen dipl.ins., fil.tri. K.J. Hakoilan lahjoituksena. Hakoila oli Hjerpen veljenpojan poika.

Ulkoasu ja tekniikka

Hyvin säilynyt positiivi muistuttaa kevytrakenteista pystypianoa, jonka etuseinässä on säteettäin rypytetty punainen kangas. Laaja koskettimisto ulottuu kontraoktaavin F:stä kolmiviivaiseen f:ään.

Välittömästi etuseinän takana on yksilaskoksinen varastopalje sekä sille syöttöpalje, jonka poljin on soittajan oikealla puolella. Soittoautomatiikan vaatima rumpu on palkeen ja koskettimiston välissä. Rumpua voidaan siirtää pienin portain sivuttain, jolloin vuorollaan tulee käyttöön neljä eri sävellystä, nämä kun on varustettu omilla, rummun koskettimien jakoon sovitetuilla piikkiriveillään.

Listelaatikko on palkeen takana positiivin takaseinän tuntumassa. Sen päällä on kaksi äänikertaa kromaattisessa järjestyksessä. Koneistolangat johtavat koskettimien takapäästä alas laatikolle. Normaalikorkuista, läpilyövää, puutorvista Oboeta täydentää avoin, yläoktaavia soiva puuhuilu, joka viritetään lyijylevystä tehdyillä kansilla.

Koskettimiston molemmin puolin on kaksi rekisteritappia, joista sisemmillä avataan ja suljetaan äänikerrat. Ulommat ovat soittoautomatiikan käyttövipuja.

 

 Dispositio

Sormio F1-f3

Oboe 8’

Flöjt 4’

Automaattinen soittolaite, neljä sävellystä